Aftonbladets kulturchef: Hatdrev och Twitterfusk avgjorde valet

Bild: Av Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 11 okt 2022 2022-10-11
E-post

”Köpt propaganda, otillåten manipulation och hatdrev avgjorde sannolikt valrörelsen”. Det hävdar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson, som pekar ut tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) som de mest aktiva twitterfuskarna.

Innan valet var det många på vänsterkanten som förutspådde att högern vid en valförlust skulle skylla på valfusk.

”Taktiken är genomskinlig, när extremhögern inte vinner i valbåset kastar de tvivel över valprocessen. De respekterar helt enkelt inte folkets vilja. Nu hörs liknande retorik från sverigedemokratiskt håll” skrev Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg i en ledartext strax innan valet.

Läs även: Bittra vänstertårar över blågult övertag

Även Expo varnade för att högern skulle skylla på valfusk vid en valförlust. ”Det är ingen vild gissning att det kommer ske omfattande försök från den svenska ytterhögern att misstänkliggöra och underminera även årets val – men det beror förstås på valutgången” skrev Niclas Nilsson, researcher och utbildare på Expo.

Nu när högern vann valet är det emellertid Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson som menar att valet inte gick rätt till i en krönika i Aftonbladet.

”Många saker förklarar det brunblå blockets framgångar, de flesta materiella. Men det var en tajt valrörelse, och jag tror att propagandan och trollarméerna avgjorde den” skriver Pettersson, som menar att framförallt ”svenska Twitter var kraftigt manipulerat under valrörelsen”.

Enligt Pettersson var det ”köpta kampanjer och artificiell förstärkning” som ”lyfte vissa personer och budskap”, bland annat tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och Tobias Andersson (SD).

”Det som SD kallar för ’vändningen’ skedde alltså med hjälp av otillåten manipulation” skriver Pettersson, och tillägger apropå att Tobias Andersson blivit ordförande för näringsutskottet att ”det lönar sig att vara rasist i Sverige i dag, särskilt när man har en trollarmé som backar upp en.”

”Kvar står vi med slutsatsen: köpt propaganda, otillåten manipulation och hatdrev avgjorde sannolikt valrörelsen” slår Pettersson fast, och fortsätter med att konstatera att ”om det hade hänt i ett annat land så hade vi tyckt att det hade varit helt sjukt. Här hyllas i stället hatets härförare.”

Läs även: Starbrink (L) överger SD-motstånd – vill att L ingår i regering

Läs även: Vänstervrede när SD får tunga ordförandeposter: ”Otroligt skrämmande”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag