Vänsterpartiet KU-anmäler Alliansen för regeringens IT-skandal: Vill sparka kvinnlig minister och låta männen vara kvar
STOCKHOLM Infrastrukturminister Anna Johansson (S) var den enda som inte visste något. Ändå är det enbart Johansson som Vänsterpartiet vill offra, trots att både inrikesminister Anders Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) kände till IT-skandalen utan att informera statsministern. Dessutom KU-anmäler Vänsterpartiet Alliansen – för den rödgröna regeringens kris.
När Alliansen och Sverigedemokraterna skjuter skarpt mot samtliga ministrar som anses ha ett ansvar för den omfattande IT-skandalen på Transportstyrelsen nöjer sig Vänsterpartiet att endast kräva avgång för den enda kvinnan, infrastrukturminister Anna Johansson (S), bland de tre statsråden. Det meddelar V-ledaren Jonas Sjöstedt själv via Twitter på onsdagen.
Utspelet möter direkt kritik från Hanif Bali (M). ”Så V vill behålla männen som mörkade men peta kvinnan som lämnades ovetande? Feminism”, kommenterar Bali kritiskt.
Så V vill behålla männen som mörkade men peta kvinnan som lämnades ovetande?
Feminism ✊? https://t.co/AVFAaABf31
— Hanif Bali (@hanifbali) July 26, 2017
Alliansen meddelade under onsdagen på en pressträff att de avser väcka misstroendevotum mot både Johansson, Ygeman och Hultqvist. Därmed ansluter Alliansen till den linje som Sverigedemokraterna meddelade under tisdagen.
KU-anmäler Alliansen – För rödgröna regeringens kris
Sedan IT-skandalen rullades upp i medier har Vänsterpartiet försökt göra det till en fråga om outsourcing av IT-drift. Detta trots att Säkerhetspolisens förundersökning inte ger stöd för att själva outsourcing-beslutet skulle ligga till grund för lagbrotten. Det var framför allt ett beslut från dåvarande generaldirekt Maria Ågren om att göra ”avsteg” från gällande lag som äventyrade skyddsvärd information som rör rikets säkerhet.
Det var under Alliens tid i regeringen som beslut fattades om att outsourca IT-drift för att spara pengar. Arbetet kom igång på allvar efter att Sverige fick en rödgrön regering. I Säkerhetspolisens förundersökning framgår att regeringen satte ”press” på Transportstyrelsen att fortsätta med det pågående IT-arbetet, trots vetskap om att en pressad tidsplan öppnade för stora säkerhetsrisker då det inte fanns möjlighet att säkerhetspröva de IT-tekniker som skulle arbeta med systemet.
I ett förhör med Säpo förklarar Rolf Annerberg, före detta ordförande i Transportstyrelsens styrelse, att regeringen inte ville ha ett ”reformstopp”.