”Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister” – nu vill V fälla regeringen

Stefan Löfven (S) och Nooshi Dadgostar (V) Foto: Nyheter Idag/Riksdagen
  • Torsdag 17 jun 2021 2021-06-17
E-post 1256

Klockan tio på onsdagen gick Vänsterpartiets ultimatum till regeringen ut, och på en pressträff som inleddes samma tid förklarade partiledare Nooshi Dadgostar att V kommer söka stöd av andra partier för att fälla regeringen på grund av förslaget om marknadshyror i nyproduktion.

– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för Sveriges statsminister. Sverige befinner sig nu i en helt ny situation. Det är inte ett lätt besked jag ger här i dag, men någon måste stå upp för Sveriges hyresgäster, säger Dadgostar på pressträffen enligt SVT.

Läs även: Starkt stöd hos V-gräsrötter för att fälla regeringen

Läs även: Analys: Vänsterpartiets ultimatum en guldchans för SD

Dadgostar menar att regeringen, som regerar på nåder av de liberala partierna C och L, sviker den svenska modellen, och att det är regeringen som har skapat regeringskrisen.

–  De vill skapa regeringskris istället för att stå upp för den svenska modellen och vårt starka samhälle. Bakgrunden till allt detta är att regeringen tillsammans med C och L tidigt under mandatperioden skrev under ett avtal som till stor del byggde på Centerpartistisk politik, säger Dadgostar.

V kommer söka stöd hos M och KD för att fälla regeringen, men Dadgostar utesluter inte att V kan rösta för ett yrkande från SD.

Källor inom M och KD säger till Expressen att partierna, som är för marknadshyror, kommer att rösta för ett misstroende om V eller SD lyckas få till en omröstning i riksdagen.

– Vi kommer alltid rösta för att fälla den här regeringen, säger en källa i KD till Expressen.

Läs även: V:s ultimatum: Regeringen har 48 timmar på sig

Lyssna även på: Podden med Malcom Kyeyune: Slutet på nyliberalernas strypgrepp om svensk politik?

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag