V:s ultimatum: Regeringen har 48 timmar på sig

Foto: SVT
  • Tisdag 15 jun 2021 2021-06-15
E-post 327

SVERIGE Om regeringen Löfven går vidare med förslaget om fri hyressättning i nybyggda hyresrätter kommer Vänsterpartiet att inleda en process om att väcka misstroende mot regeringen. Det meddelar partiledaren Nooshi Dadgostar.

– Jag har i flera omgångar försökt få till möten och förhandlingar både med regeringen och med Centerpartiet för att kunna lösa den här frågan, säger Nooshi Dadgostar i en pressträff under tisdagen.

– Men det har gång på gång avvisats.

Enligt Dadgostar har regeringen nu två alternativ: Antingen genomför man inga förändringar, eller så inleder man förhandlingar med Hyresgästföreningen om eventuella ändringar i lagstiftningen.

– Om regeringen inte accepterar något av de här alternativen har vi inte längre förtroende för Stefan Löfven som statsminister.

Vänsterledaren meddelar att regeringen har 48 timmar på sig. Skulle regeringen inte acceptera kraven är V inte längre en del av regeringsunderlaget.

Vänder sig emot fri hyressättning

Förslaget som V vänder sig emot är att det ska vara fri hyressättning i nybyggda hyresrätter. Befintliga hyresrätter berörs inte av förslaget. Lagförslaget är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

I april tillsatte regeringen en utredning om vad en fri hyressättning för nyproduktion skulle innebära. Tidigare i juni lämnades denna utredning till regeringen.

Enligt regeringens utredare Kazimir Åberg skulle förslaget – om det trädde i kraft – gälla från och med juli 2022.

– Hyresvärd och hyresgäst får avtala om vilken hyra man kommer överens om den dagen hyresgästen ska flytta in, sade Åberg vid en presentation av utredningen.

I en intervju med SVT:s reporter kort efter tisdagens pressträff utvecklar Dadgostar sin syn på vad förslaget kommer att innebära i praktiken.

– Regeringen tänker genomföra förslag som innebär kraftigt höjda hyror för Sveriges hyresgäster. Det skulle ge mer trångboddhet, vi skulle behöva trängas ännu mer i våra lägenheter, och familjer, pensionärer och studenter skulle drivas ifrån sina hem. Så det här är ett allvarligt systemskifte som regeringen nu presenterar.

Samtidigt säger hon under pressträffen att frågan om en misstroendeförklaring kommer att avgöras av M och KD. På frågan från en journalist om hon för tillfället har kontakt med M och KD svarar hon kryptiskt.

– Jag håller just den lilla frågan för mig själv.

Beskedet från V får både ris och ros på Twitter. Bland annat hyllas det av Dala-Demokratens chefredaktör och socialdemokraten Göran Greider.

 

Vänsterns forne partiledare Jonas Sjöstedt tycker att lösningen för regeringen är enkel.

 

Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima tycker att Vänsterpartiets ultimatum känns ”lite gangsta”.

 

Dadgostar får också kritik från Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson.

 

Sverigedemokraternas Adam Marttinen är inte heller han imponerad.

Läs även: Kyeyune avfärdar nya V-ledarens hot: ”Handväskehund”

Läs även: Ung vänster får behålla bidrag: ”Vi menar att kommunism aldrig har existerat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag