Vänsterpartiets nya plan – vill kartlägga hudfärg och religion

Foto: Flickr
  • Söndag 11 feb 2018 2018-02-11
E-post

Vänsterpartiet vill att SCB börjar föra statistik över vilken ”etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning” som invånarna i Sverige har. Beslutet togs på helgens partikongress i Karlstad.

Riksdagsmannen Daniel Riazat stod tillsammans med Momodou Malcolm Jallow och Rossana Dinamarca bakom motionen som gick igenom trots motstånd från partistyrelsen.

– Det här har inte varit något problem i de andra länder som har jämlikhetsdata, vilket är en majoritet av länderna. Det handlar om självidentifiering och anonymitet. Det viktigaste är att man ska ha belägg när man pratar om strukturell diskriminering, säger Daniel Riazat till TT.

Men att ta reda på etnicitet och härkomst och koppla det till brottsstatistik är inte aktuellt enligt Daniel Riazat.

– Jag kan inte se hur uppgifter som är anonyma och som handlar om jämlikhet kan utnyttjas. Kritikerna menar att det finns de som vill ha brottsstatistik över etnicitet, det är en helt annan debatt. Det är rasism att koppla ihop brott med etnicitet eller religion. Den debatten är bortspelad för länge sedan, förutom hos vissa moderater som vill värva röster från Sverigedemokraterna, säger Daniel Riazat till TT.

Förslaget har dock redan ”stött på patrull”. SCB:s pressansvarige Nizar Chakkour har uttrycker skepsis när han kommenterar förslaget för TT.

– Ska det vara självskattat? Då kanske någon svarar att de definierar sig som Hammarbyare. Själv är jag född i Polen med mamma från Polen, pappa från Syrien men uppvuxen i Lund. Jag skulle säga att jag är skåning, säger Nizar Chakkour.

I motionen som klubbades igenom i helgen är formuleringen: ”etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning”.

– Ska de ha hudfärg också? Ha ha, ja ja…. Jag tror inte detta är förenligt med lagen, säger Nizar Chakkour.

Även statsvetaren Marie Demker kritiserar förslaget och menar att Vänsterpartiet riskerar att slå in på en farlig väg.

Forskaren och debattören Tobias Hübinette försvarar förslaget i en kommentar på Twitter:

Jämlikhetsdata handlar inte om register och än mindre om ”rasregister”.”

Läs även: Så stoppade TV4 reportaget om sexbrottslingars etnicitet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag