Vattenfall varnar för kärnkraftsstopp efter regeringens beslut
Nu varnar den statliga energijätten Vattenfall för att regeringens beslut om att enbart godkänna det planerade mellanlagret i Oskarshamn men inte ett slutförvar kan leda till ett stopp för kärnkraftverken Ringhals och Forsmark från 2024. I så fall skulle Sverige förlora en fjärdedel av elproduktionen, skriver Svenska Dagbladet.
”Möjligheterna att återstarta reaktorerna Forsmark 2 efter den årliga revisionen 2024 och Forsmark 3 efter den årliga revisionen 2025 samt Ringhals 3 och Ringhals 4 efter den årliga revisionen 2025, är efter regeringens utbrutna beslut inte förutsägbara i dagsläget”, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.
Problemet är att SKB lämnat in en sammanhållen ansökan till mark- och miljödomstolen om en utökning av mellanlagret och om att påbörja slutförvaret.
När regeringen brutit ut en del av ansökan anser Vattenfalls jurister att det är osäkert hur domstolen kommer att behandla ansökan, vilket gör att man går ut med en varning.
– Vi har en skyldighet att meddela elmarknaden om det föreligger risk för vår elproduktion, vilket vi gjorde efter förra veckans beslut, säger Björn Linde, vd för Forsmark och Ringhals, till Svenska Dagbladet.
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) hävdade i samband med regeringens beslut att man avvärjt risken för ett elstopp.
– Vi är i en situation där vi riskerar att mellanlagret blir fullt om bara några år. Hade vi inte gått fram med det här beslutet hade vi riskerat att en tredjedel av svensk elproduktion hade fått driftstopp och att vi hamnat i en väldigt akut situation, sade Bolund till TT.
Men enligt Linde föreligger alltså fortfarande risken för att svensk kärnkraft stoppas.
– Rent krasst lär det utkristallisera sig under hösten eller tidigt nästa år om det här blir klart i tid. Då får vi se hur mark- och miljödomstolen och strålsäkerhetsmyndigheten hanterar det här, säger Linde, som menar att ”regeringen måste ta ett beslut om helheten”.
– Först då har man tagit fullt ansvar. Kärnkraftsindustrin har ansvar för att bygga, driva och avveckla kärnkraften, inklusive att ta hand om avfallet. Förutsättningen för det är ett slutförvar. Allt beslutsunderlag finns på bordet sedan lång tid tillbaka, säger Linde till SvD.
Läs även: Öppet krig mellan S och MP om kärnkraftshanteringen
Liberalerna och Centerpartiet har KU-anmält Per Bolund för hanteringen av avfallsfrågan, och riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) från Oskarshamn har hotat med ett misstroende mot Bolund.
– Ett misstroende ligger i vågskålen men först måste vi titta mer på detaljerna i beslutet, sade Bäckström Johansson till Dagens Nyheter i samband med regeringens beslut.
Bäckström Johansson fick oväntat stöd för att fälla Bolund i ett misstroende av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi, som också är från Oskarshamn.
– Jag har inget förtroende för Per Bolunds sätt att hantera den här frågan, så det känner jag spontant att jag skulle kunna överväga, sade Laila Naraghi till DN och fortsatte:
– Han har inte visat oss och våran kommun någon respekt. Staten har alltid lyssnat på lokalsamhällen i frågor som handlar om kärnavfall. Nu gör regeringen tvärtom och går rakt emot vår vilja.
Naraghis kommentarer till DN upprörde MP-topparna Tomas Eriksson, Miljö och kollektivtrafikregionråd för MP i Region Stockholm, och partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt.
I inlägg på Twitter hotade Erikssson med att MP skulle fälla Morgan Johansson (S) om Bolund fälls med stöd av socialdemokrater, medan Tovatt anklagade Naraghi för att föra ”Sverige närmare och närmare en elkris” med sitt uttalande som han kallade för ”skrattretande amatörmässigt”.
För svar på frågor om slutförvaret hänvisar Per Bolunds pressekreterare SvD:s reporter till Bolunds intervju med TT i förra veckan. Där kunde Bolund inte lova att ett beslut om slutförvaret kommer innan valet.
– Den bästa bedömningen jag kan göra i dag är att det behövs ett antal månader till innan vi kan ha ett beslutsunderlag som vi kan ta ett beslut på. Det är en prövning där det ibland dyker upp nya frågeställningar under resans gång, sade Bolund till TT.
Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid
Läs även: Kärnkraftbrist – staten tvingas nödhandla reservkraft
Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.