Öppet krig mellan S och MP om kärnkraftshanteringen

Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 26 aug 2021 2021-08-26
E-post 1055

OSKARSHAMN Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi från Oskarshamn säger att hon kan tänka sig att stödja ett misstroende mot Miljöminister Per Bolund (MP) efter att regeringen kört över Oskarshamns kommun i fråga om förvaring av kärnkraftsavfall. Naraghis uttalande får i sin tur MP:s regionråd Tomas Eriksson att hota med ett misstroende mot Morgan Johansson (S) om Bolund skulle fällas, och riksdagsledamoten Lorentz Tovatt anklagar Naraghi för att föra ”Sverige närmare och närmare en elkris”.

För att säkra kärnkraftförsörjningen efter 2024 har regeringen brutit ut frågan om mellanlagring i Oskarshamn från frågan om slutförvaring i Forsmark, mot viljan hos både Svensk Kärnkraftshantering AB och Oskarshamns kommun.

– Det är ett historiskt beslut att statsmakten kör över en kommun som har tagit ett stort nationellt ansvar i en sån oerhört viktig fråga för landet. Regeringen har valt att inte lyssna på remissvaren och rekommendationerna från kommuner, länsstyrelser och expertmyndigheter, säger Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn till Dagens Nyheter.

Läs även: Regeringen kör över Oskarshamns kommun om kärnavfallslagret

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot från Oskarshamn, menar att regeringens agerande  har styrts av motsättningar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i kärnkraftsfrågan.

– Det är oacceptabelt att man tillåter sig att bryta det kommunala vetot för att hålla ihop sin regering och kör över en enskild kommun, säger han till DN.

Bäckström Johansson säger även till DN att ett misstroende mot miljö- och klimatminister Per Bolund kan bli aktuellt.

– Ett misstroende ligger i vågskålen men först måste vi titta mer på detaljerna i beslutet, säger Bäckström Johansson.

Bäckström Johansson får oväntat stöd av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi, som också är från Oskarshamn.

– Jag har inget förtroende för Per Bolunds sätt att hantera den här frågan, så det känner jag spontant att jag skulle kunna överväga, säger Laila Naraghi till DN och fortsätter:

– Han har inte visat oss och våran kommun någon respekt. Staten har alltid lyssnat på lokalsamhällen i frågor som handlar om kärnavfall. Nu gör regeringen tvärtom och går rakt emot vår vilja.

Naraghis uttalande får den tunga MP-politikern Tomas Eriksson, Miljö och kollektivtrafikregionråd för MP i Region Stockholm, att reagera.

I ett inlägg på Twitter skriver Eriksson att ”En S ledamot spekulerar i att hon ev skulle stödja ett misstroende mot Per Bolund. Kul idé jag skulle nämligen kunna gissa hur det skulle gå i en motsvarande omröstning om Morgan Johansson efter det…”.

Riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) som är partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson, anklagar Naraghi för att föra ”Sverige närmare och närmare en elkris” med sitt uttalande som han kallar för ”skrattretande amatörmässigt”.

Läs även: Busch (KD): ”Sveriges elförsörjning riskeras”

Läs även: Tovatt (MP) om Sverige under elbristen: ”På väg att bli det vi alla egentligen vill”

Byt Elbolag!

Har du inte heller förtroende för miljö- och klimatminister Per Bolund? Byt elbolag till Svensk Kärnkraft AB så stödjer du den svenska kärnkraften och motverkar MP!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag