Vattenfall vill ha mer skattepengar till vindkraften

Bild: World Economic Forum/CC BY 3.0/Harvey McDaniel/CC BY 2.0
  • Tisdag 13 feb 2024 2024-02-13
E-post 0

Vattenfalls vd Anna Borg vill att regeringen river upp beslutet att inte finansiera anslutningen av havsbaserad vindkraft till fastlandet, rapporterar Dagens Nyheter.

Tidigare stod den svenska staten för kostnaden för anslutningen för havsbaserad vindkraft fram till Sveriges territorialgräns, resten stod kraftbolaget för.

Den finansieringen har emellertid stoppats av den blågula regeringen, med hänvisning till konkurrensneutralitet mellan kraftslagen.

Som exempel tar Borg upp vindkraftsparken Kriegers Flak, som ligger på ett grund 3 mil söder om Trelleborg. Kriegers Flak ägs av tre länder, och på de tyska och danska delarna snurrar vindkraften medan den svenska delen är tom, trots att Vattenfall har alla tillstånd som krävs.

– När vi byggde den danska delen av Kriegers Flak stod danska staten för anslutningen till fastlandet. Motsvarande gäller i de andra länder vi investerat i. Men så är det inte i Sverige, vi sticker ut, och det är inte bra, säger Borg till DN.

Beslutet förändrade kalkylen för havsbaserad vindkraft rejält för svenska kraftbolag, då landanslutningen står för omkring 30 procent av investeringen.

– För mig är det självklart. Svenska kraftnät har ett statligt monopol på stamnät, och ska därför erbjuda anslutning till vindkraftverk till havs, säger Borg.

När det gäller regeringens satsning på kärnkraft kommer den första reaktorn stå klar tidigast om 10 år, och Vattenfall beräknar att det behövs 100 TWh mer redan till 2030.

– Med vindkraft, på land och till havs, kan vi på ganska kort tid skapa den energi som krävs. Men då måste proppen tas ur, så att vi får förutsättningar att göra det. De saknas i dag, det går för långsamt.

DN: Vad behövs?

– För havsvinden handlar det om hjälp med anslutningen, för landbaserad vind om att ge kommunerna incitament att säga ja, och för att elnätet ska bli bättre krävs snabbare tillståndsprocesser. Över hela landet står företag i kö för att ansluta sig.

– Vi behöver en mix av alla möjliga fossilfria kraftslag, de är bra på olika sätt. Det är olyckligt med den polarisering vi haft, den skapar konflikter. Jag vill hitta lösningar, säger Borg, som menar att det finns risk att Sverige förlorar investeringar om inte vindkraften byggs ut.

– Många stora industriföretag håller på med sin omställning och behöver fossilfri el. Finns inte den så kan de göra sina investeringar i andra länder i stället. Blir det så stiger inte efterfrågan så mycket till 2030 och då finns också risken att det inte är motiverat att bygga ny kärnkraft heller. Det är dåligt för alla.

Enligt Borg krävs statliga investeringar även när det gäller kärnkraften.

– Så är det, det blir ingen ny kärnkraft på helt kommersiella villkor. När vi rest runt i världen ser vi att det gäller överallt.

Läs även: Konkursvåg hotar vindkraften

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag