Växjös borgmästare (M) om nya moskébygget: ”Politiken i Sverige har abdikerat”

Foto: Alexander Hall / Genrebild Pixabay
  • Onsdag 22 maj 2019 2019-05-22
E-post

VÄXJÖ Bo Frank (M), borgmästare och kommunfullmäktigeordförande i Växjö, är kritisk till planerna på en ny ”jättemoské” i kommunen. För Nyheter Idag berättar han dessutom om sina tankar om böneutrop, burkan – och den hyllade mångfalden.
– Innefattas salafistiska värderingar i mångfald så är jag inte för mångfald, säger han.

På sin blogg och i lokala medier har Bo Frank kritiserat planerna på att bygga en ”jättemoské” i kommunen. Som Lokaltidningen har rapporterat vill Stiftelsen Växjö Muslimer bygga en ny moské med plats för 1 000 personer – med förhoppningen är att ”rika arabländer” som Qatar och Saudiarabien ska bidra till finansieringen.

– Det ser jag väl som det stora bekymret. Vi har ju läst i media de senaste veckorna om hur imamer har tagits i förvar av Säpo och Migrationsverket. Det har ju skett i miljöer där man har kunnat läsa i media att det var saudiskt eller utlandsfinansierade moskéer.

– Så jag ser ett utländskt finansierat bygge som en betydande risk för radikalisering. Det är ju ingen hjälpverksamhet som vilken som helst utan givetvis ställer man krav på innehållet i religionen, och det är väldigt olyckligt.

Vad kan du göra åt det som kommunpolitiker?

– Absolut ingenting. Allt i Sverige är ju en myndighetsfråga. Politiken i Sverige har ju abdikerat över huvud taget och lämnat över beslutanderätten i viktiga frågor till myndigheter. Frågan om böneutrop är ju en bullerfråga där Polismyndigheten fattar beslut oavsett vad kommunen säger, för att ta ett annat exempel. Jag ser inte hur en kommun eller ens en statlig domstol skulle kunna neka bygglov för en moské för att det finns en utlandsfinansiering. Så det är riksdagen som äger frågan och inte kommunerna.

Är det något du försöker driva på?

– Ja, självfallet. Vi för ju en intern diskussion i alla partier och jag konstaterar att detta är en riksdagsfråga. Men jag har inte sett att det står riksdagsledamöter i kö för att ta i dessa frågor.

Du har även tagit upp frågan om skattepengar till muslimska skolor och organisationer.

– Folk som kommer från andra länder tror ju inte att det är sant när de ser småflickor som bär slöja och att vi har skattefinansierade skolor som drivs av religiösa organisationer. Jag tycker att man måste skilja på politik och religion. Det är väl bara en tidsfråga innan politiken måste sätta ned foten här.

– Det begriper ju var och en att det här inte leder till ökad integration. Om barn sorteras efter föräldrarnas religiösa inställning är det klart att det får återverkan för möjligheten till integration.

Böneutrop har du också varit kritisk till.

– Jag tycker att det inte hör hemma i svensk kultur helt enkelt.

Vad tänker du att man kan göra åt det?

– Det är ju en riksdagsfråga det också. Idag är frågan reducerad till en fråga om hur högt utropet får vara.

– Man måste se helheten – vad är det för saker och ting i samhället som leder till att integrationen inte lyckas? Man kan inte se varje enskild företeelse för sig, man måste ju se alla företeelser tillsammans. Böneutrop är en dimension på detta, att småflickor i skolan bär slöja är en annan dimension, att vi har religiösa friskolor är en annan dimension. Att vi har personer som försöker ta sig in i politiken för att låta religiösa värderingar få fäste i politiken är en annan dimension av detta. Ser man sammantaget det som sker i Sverige idag så går det åt fel håll, som jag ser det.

Skulle du vilja ha ett förbud mot böneutrop?

– Det skulle jag gärna se, ja.

Burkan?

– Jag tycker att alla människor ska visa sitt ansikte på offentlig plats. Det tror jag att 95 procent av svenska folket tycker också.

Är det också något du tycker att man kan lagstifta om?

– Vad man ska göra vet jag inte men det bör ju vara kutym i Sverige att man visar sitt ansikte på offentlig plats.

När Bo Frank intervjuades om det planerade moskébygget i Lokaltidningen sade han bland annat: ”I den svenska naivitetens namn offrar man allt på mångfaldens altare.”

– Alla hyllar ju mångfalden idag, men innan jag ställer upp på mångfald vill jag att man definierar vad mångfalden står för. Innefattas salafistiska värderingar i mångfald så är jag inte för mångfald. Jag tror att vi har kommit till ett stadium där vi måste göra det svåra, nämligen bestämma vad det är för mångfald vi tycker om och vad är det som ingår i mångfalden som vi inte tycker om.

– Det är alltid svårt att föra en diskussion i de här frågorna därför att det ofta blir svart eller vitt. Just därför tror jag att vi måste börja ge oss på att definiera vad mångfald är och vad för mångfald vi tycker är berikande, och vilken sorts mångfald vi inte vill ha i Sverige.

Du säger att du inte kan göra så mycket åt det här som kommunpolitiker, men det verkar som att de här frågorna ligger dig ganska nära.

– Det är väl inte min huvudfråga. Mina huvudfrågor har alltid varit klimat- och miljöfrågor. Men jag ser ju vad som händer och jag ser att många kommunpolitiker känner att man får ta tag i saker och ting där riksdagen och lagstiftningen borde ha varit före.

Slutligen, vad innebär det att ha titeln borgmästare?

– Det innebär egentligen ingenting. Borgmästare finns ju egentligen inte i Sverige men ett antal kommuner har valt att kombinera den titeln med fullmäktiges ordförande. Då kan man också sätta på sig en fin kedja i ceremoniella sammanhang för att förhöja glansen och glädjen för sig själv och för omgivningen.

Läs även: Sonesson och Sundström (M): Dags för regeringen att sluta smita från ansvar för invandringen

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag