Viktor Banke kräver ökad invandring

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Fredag 30 dec 2016 2016-12-30
E-post 629

STOCKHOLM ”Den svenska regeringen bör nu snarast föreslå en återgång”, skriver juristen Viktor Banke i en kolumn i tidningen Metro och menar att Sverige har möjlighet att öka anhöriginvandringen. Som argument anför han att eftersom invandringen minskat från rekordnivåerna finns nu utrymme att ta emot fler människor.

Förra året tog Sverige emot 162 877 asylsökande, en siffra som slagit alla rekord. Motsvarande siffra för 2016 väntas landa under 29 000 individer. Den dramatiska minskningen beror till stor del på att den rödgröna regeringen lagt om politiken till en mer restriktiv vad gäller invandring. Denna skillnad kallar juristen Viktor Banke för ett ”andrum” och menar att det nu finns marginaler för att ta emot fler människor.

”Andrummet är här, och nu måste vi fråga oss vad det ska användas till. En första fråga bör vara på vilket sätt familjemedlemmar till skyddsbehövande kan få komma till Sverige trots allt. Men istället för en sådan diskussion tycks det som skulle vara en tillfällig andhämtning snarare ha blivit en politisk helomvändning”, skriver han i en kolumn publicerad i Metro.

Banke argumenterar att många familjer är splittrade, där en eller några kan vistas i Sverige medan resten av familjen fortfarande befinner sig i krigets närområde.

”Familjerna är splittrade på obestämd framtid och det är den svenska riksdagen som bestämt att det ska vara så. Samma riksdag måste nu besluta om en återgång till de tidigare reglerna. Vissa saker gör man helt enkelt inte mot människor”, poängterar han.

Blandade reaktioner i sociala medier

I sociala medier möter kolumnen blandade reaktioner. Liberala Ungdomsförbundet uppmanar i en tweet till läsning av kolumnen. ”Ett lågvattenmärke i svensk migrationspolitik att inte ens barnfamiljer får återförenas”, skriver LUF.

Andra är mer kritiska till Bankes förslag om att öka flyktinginvandringen till Sverige. Debattören och journalisten Thomas Gür noterar på Facebook att Banke inte presenterar några konkreta förslag på hur en ökad invandring rent praktiskt skulle fungera.

”Eftersom invandringen minskat måste den få öka. Notera att inget sägs om försörjning, bosättning, skolor och arbeten”, skriver Gür.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag