Ville döda slumpmässigt och bli martyr – döms till rättspsykiatrisk vård

Bilder ur förundersökningen.
  • Tisdag 25 jun 2019 2019-06-25
E-post 925

LUND Igår kom domen mot den psykiskt sjuke afghan som på nyårsdagen försökte köra på minst tio personer i Lund. Han uppger själv att syftet vara att döda, men tingsrätten anser inte att det är bevisat att detta faktiskt var uppsåtet.

Det var årets första dag, och på Lunds folkrika gator anade ingen att 19-årige Sadeq Naderi i Malmö hade rånat en landsman på dennes bil och var på väg mot Lund för att på ”rösternas” uppmaning försöka döda så många som möjligt med bilen som vapen. Inte förrän han kom körande och tvingade människor på trottoarer och övergångsställen att kasta sig undan.

Ingen kom dock till skada i vansinnesdådet, och Naderi kunde snabbt gripas tack vare en taxichaufför som följde efter den stulna bilen medan han hade kontakt med polis och kunde informera dem om var bilen befann sig. Genom att hänga på tutan varnade han också fotgängare och cyklister för den annalkande faran.

Vid förhör med Naderi framkom att han begått handlingarna på uppmaning av röster i huvudet och att målet var att döda vem som helst som uppenbarade sig framför bilen. I hans förvirrade hjärna var detta en del av att göra jihad.

– Jihad innebär att för mig döda de människor som pratade skit om mig och sen döda mig själv efteråt. Och du vet bli martyr i Guds väg, sade Naderi i förhör.

Igår dömdes Sadeq Naderi till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och förbjuds att återvända till Sverige före 2029.

Åklagaren hade i första hand yrkat på att gärningen skulle rubriceras som tio försök till mord, men tingsrätten bedömer att då bilens hastighet var relativt låg var risken för dödsfall liten, och det kan ifrågasättas om målet verkligen var att döda. Sadeq Naderi döms istället för framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Läs mer: Afghan försökte köra ihjäl minst tio personer i Lund – hörde röster och ville bli martyr

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Vi är inte heller beroende av skattepengar. Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag