Vittnet om ASAP Rocky: Han hade inget glas i handen

Bild: Faksimil Instagram och Chad Cooper
  • Fredag 2 aug 2019 2019-08-02
E-post 34

STOCKHOLM Ett av åklagarens vittnen, en 18-årig kvinna som var på plats under bråket vid Max, gav under förhöret i rättegången litet stöd för åklagarens ”case”. Där hon enligt förundersökningen tidigare sagt att hon sett att någon av de åtalade slagit den 19-årige afghanen med glasflaskor uppger hon nu att hon hörde glaskross men inte såg något.

Det var ordentlig uppförsbacke för kammaråklagare Daniel Suneson när rättegången inleddes på fredagen. Ett av hans vittnen, en kvinna som var vid Max, sade när hon inledde med att berätta fritt att hon inte sett så mycket av våldet, mer specifikt den påstådda misshandeln med glasflaskor.

– Då hör jag glas som krossas. Vet inte om de kastade glaset i marken eller kastade det på honom, sade kvinnan.

Både kammaråklagaren och målsägarbiträdet Magnus Strömberg tar upp tidigare förhör som polisen gjort med kvinnan och säger att det hon sagt då ”kraftigt avviker” från vad som hon säger idag.

– De (polisen) missförstod tror jag, säger hon.

När Slobodan Jovicic, ASAP Rockys försvarare, tar över börjar han med att ifrågasätta hur korrekt polisens förhör med kvinnan nedtecknats.

– Har du fått läsa det som står nerskrivet, undrar han.

– Nej, svarar kvinnan.

Som avslutande fråga undrar Slobodan Jovicic om kvinnan såg något annat våld än att ASAP Rocky kastade den 19-årige afghanen.

Kvinnan sade att det var det enda hon såg från ASAP Rockys håll.

Nästa kvinna, också en 18-årig kvinna, ger bättre stöd för kammaråklagarens åtal. Hon säger sig ha sett hur ASAP Rocky och hans entourage slagit och sparkat den 19-årige afghanen. Hon är den kvinna som filmat – med Snapchat – hur ASAP Rocky slängt afghanen i marken och hur afghanen får ta emot slag och sparkar.

Kvinnan ger något motsägelsefulla uppgifter om hur lång den påstådda misshandeln pågick. Först säger hon att den pågick i kanske en minut. Sedan säger hon att filmen visar ungefär tre fjärdelar av händelsen. I filmen syns slag och sparkar i någon sekund.

När Slobodan Jovicic förhör kvinnan frågar han om hon varit med om något liknande.

– Nej, jag blev chockad.

Jovicic tar också upp att polisens förhör med henne hölls flera veckor efter händelsen. Det är uppenbart att han är ute efter att göra hennes uppgifter mindre trovärdiga. Han undrar också om säkerhetsvakten stått i vägen.

– Jag är säker på det han har gjort. Det är något han har gjort, säger han.

Vittnet säger att hon stod och pratade med afghanens kompis precis innan ASAP Rocky kastade afghanen i backen.

Men Jovicic ger sig inte och spelar upp filmklippet som visar att afghanens kompis vid det tillfället springer framför ASAP Rocky.

Texten uppdateras.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag