We Are Sthlm-festivalen hindrade journalist att intervjua tjejer som blivit sexofredade

Journalisten Joakim Lamotte. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 19 aug 2016 2016-08-19
E-post

STOCKHOLM Journalisten Joakim Lamotte intervjuade gråtande tjejer som precis blivit sexofredade på festivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården. Då kommer festivalens kommunikationsansvarige och avbryter intervjun. Även Nyheter Idag blev ombedda att sluta ta bilder på festivalen.

Just nu pågår ungdomsfestivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården i centrala Stockholm. På plats fanns journalisten Joakim Lamotte, känd från bland annat Uppdrag Granskning. Under festivalen livesänder han intervjuer med sin mobiltelefon över sociala medier där han intervjuar ungdomar om problematiken med sexövergrepp. Det berättar han själv på Facebook.

Kommunikationsansvarig avbröt intervju med tjejer som blivit sexofredade

I en kort redogörelse på Facebook berättar Lamotte att han intervjuar fyra tjejer som grät, de hade precis blivit utsatta för sexövergrepp. Och det tjejerna hade att berätta visade på allt annat än en säker festival.

”Unga tjejer som intervjuades vittnade om hur de blir instängda framför scenen av stora grupper av killar som tafsar på dem. Många tjejer har idag berättat för mig att detta sker helt öppet utan att någon ingriper”, skriver han.

Men intervjun med tjejerna som precis blivit sexofredade blev plötsligt avbruten av festivalens personal. När Nyheter Idag går fram till Lamotte för att ställa frågor, precis efter han blivit avbruten av vakter, blir även vi hindrade.

”Till råga på allt kom en kommunikationsansvarig tillsammans med en vakt och avbröt min intervju med tjejerna eftersom de inte ville att jag skulle filma för mycket i publikhavet”, berättar han på Facebook.

Bad även Nyheter Idag sluta filma och fota

Personen som avbröt Lamotte bad även Nyheter Idag sluta filma och ta bilder på festivalområdet. Han förklarade att ungdomar kunde känna sig ”otrygga” av att journalister dokumenterade festivalen.

”Medan jag pratade med vakten och den kommunikationsansvariga försvann tjejerna och jag vet inte var de tog vägen. Hade det inte varit bättre att den vakten befunnit sig i publikhavet för att förhindra sexbrott? Tjejer blir tafsade på medan personalen på We are Sthlm lägger tid på att försöka få mig att sluta filma. Har man något som man vill dölja undrar jag?” frågar Lamotte retoriskt.

Han berättar även att livesändningen från festivalen, ovanpå allt, senare kom att plockas bort av Facebook eftersom den innehåll upphovsrättsskyddad musik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag