Weidmo Uvell om Ygemans (S) lagförslag: ”Rent beställningsjobb från Schibsted”

Foto: Pressbild Tomlin Studio /Bengt Oberger CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 19 feb 2020 2020-02-19
E-post 2422

Digitalminister Anders Ygeman (S) vill ha lagstiftning som gör sociala medier ansvariga för det som publiceras på deras plattformar. Men redan i november gick Schibsted ut med krav på sådan lagstiftning i en debattartikel från bland annat lobbyisten Karin Pettersson, numera kulturchef på Aftonbladet. Rebecca Weidmo Uvell, som i november förutspådde att ett lagförslag skulle komma från socialdemokratin, säger till Nyheter Idag att Ygemans utspel är ”ett rent beställningsjobb från Schibsted”. Karin Pettersson var tidigare kommunikationschef hos S.

I en debattartikel publicerad av Svenska Dagbladet i november gick Aftonbladets och Svenska Dagbladets norska ägare Schibsted till attack på Facebook och Google.

Bakom artikeln stod Raoul Grünthal, Schibsteds Sverigechef, och Karin Pettersson, lobbyist för Schibsted och sedan december kulturchef på Aftonbladet.

Läs även: Som om Anders Lindberg tog över sporten – Johannes Nilsson om Aftonbladets nya kulturchef

Grünthal och Pettersson argumenterade för att stora plattformar som Facebook, Twitter och Youtubes ägare Google borde göras ansvariga för det innehåll som publiceras, istället för det rådande systemet där det är den som postar inlägg och filmer som ansvarar för sitt innehåll.

Bland problemen som togs upp i artikeln nämndes ”politisk propaganda och valstörande verksamhet, men också lögnkampanjer riktade mot enskilda och antivetenskaplig desinformation.”

Karin Pettersson har nyligen skrivit boken ”Internet är trasigt” tillsammans med Martin Gelin, som argumenterar för att stora plattformar som Facebook utgör ett hot mot demokratin och är medansvariga för människorättsbrott som den etniska rensningen av muslimer i Burma.

Som lobbyist för Schibsted har Karin Pettersson verkar för EU:s upphovsrättsdirektiv, som röstades igenom i EU-parlamentet i december. 2009-2010 var hon kommunikationschef hos Socialdemokraterna.

Läs även: Weidmo Uvell om Schibsteds nya strategi: ”Ett försök att inskränka människors rätt att få ut åsikter och information”

När debattartikeln publicerades sade den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell till Nyheter Idag att Schibsted med sin lobbying i frågan har ett egenintresse.

– Syftet med kampanjen – att få makt och pengar – är inte dåligt, jag är kapitalist. Men det är tydligen svårt för en sosse som Karin Pettersson att vara ärlig med det, sade Weidmo Uvell och fortsatte:

– Värsta hotet är att man tar yttrandefriheten för given. Genom tiderna har det alltid funnits makthavare som velat inskränka den. Man måste alltid försvara den. Den här debattartikeln från Schibsted är ett försök att inskränka människors rätt att få ut åsikter och information, säger Weidmo Uvell.

Läs även: Upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet: ”Skiter i att företräda medborgarna

Weidmo Uvell  förutspådde även att Karin Pettersson  skulle använda sitt nätverk inom socialdemokratin för driva frågan.

– Vi kommer att få se andra delar av arbetarrörelsen engagerade i det här, sade Weidmo Uvell.

Nu ser det ut som Weidmo Uvell får rätt. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vill nämligen se en lagstiftning som gör de sociala medierna medansvariga för det som publiceras på deras plattformar, rapporterar Kulturnytt i P1.

– Ytterst är det den som själv skriver ett inlägg som är ansvarig, men jag menar att de sociala plattformarna måste ha ett medansvar för det som publiceras på deras plattformar och med det vill jag ha en skyldighet för företagen att ta ner olagligt material, säger Anders Ygeman till Kulturnytt.

Ygeman vill helst se en lagstiftning på europeisk nivå, men om det inte går vill ha lagstifta i Sverige.

Rebecca Weidmo Uvells nya bok ”Tyst! Om hoten mot yttrandefriheten” kommer ut i april på Lava Förlag, och hon skriver till Nyheter Idag att ”detta bevisar att det är ett rent beställningsjobb från Schibsted. Det är ordagrant det de kräver – en lag som gör att sociala medierföretagen ska straffas för enskildas åsikter”.

”Ygeman vill tydligen följa upp copyrightdirektivet, som inte kommer ratificeras under den här mandatperioden för att inga andra än S och V röstade för i EU, med en EU-lag som den tyska lagen NetzDg. Där måste Facebook radera en anmäld kommentar inom 24 h eller böta 50 miljoner euro….. Även Frankrike har stiftat en liknande lag”, skriver Weidmo Uvell och fortsätter:

”Schibsted har länge lobbat för att även Sverige ska stifta liknande lag. Nu har Karin Petterssons partikamrat alltså gått ut med det kravet. Det finns bara förlorare på det, med undantaget för en mäktig mediebransch som är ett steg närmare att återta gamla privilegier som grindvakter för information och kunskap. Beklämmande”.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag