Westerholm: ”Jämtin skulle vara en fortsättning på Wallström”

Foto: Nyheter Idag/Regeringen/Sida
  • Fredag 6 sep 2019 2019-09-06
E-post 933

STOCKHOLM Vem som efterträder Margot Wallström är redan klart. Det säger Johan Westerholm, ansvarig utgivare på Ledarsidorna, som under flera år bevakat Utrikesdepartementet. Statsminister Stefan Löfven kan gå i olika riktningar enligt Westerholm. Antingen lägga om utrikespolitiken. Eller fortsätta på samma linje som Wallström, och då är Sidachefen Carin Jämtin ett av namnen som är aktuella, enligt Johan Westerholm. 

På fredagseftermiddagen kom beskedet att Margot Wallström kommer att sluta som utrikesminister.

Wallström har flera gånger varit i blåsväder, bland annat har hon hamnat på Simon Wiesenthal-centrets topp-tio-lista över antisemitiska incidenter för 2016 med ett uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” i Israel. Wallström blev också bannlyst från att besöka Israel. För någon vecka sedan fick hon kritik för hur hon tog emot den iranska diktaturens utrikesminister Javad Zarif och inte tvingade honom att hälsa via handskakning.

Ledarsidornas ansvarige utgivare Johan Westerholm, som är fristående socialdemokrat, har följt Utrikesdepartementet under lång tid. Han säger att Margot Wallström haft problem med sviktande hälsa sedan hon drabbades av giftstruma 2016.

– Det har inte varit något livshotande. Men det har satt ner hennes kapacitet. I och med att hon fick de problemen förändrades maktbalansen på Utrikesdepartementet och kabinettsekreteraren Annika Söder tog väsentligt mer plats, säger Johan Westerholm.

Varför avgår Wallström nu?

– Hon kommunicerar det här till media idag. Men statsministern har vetat om det. Det finns två varianter. Att hon bara någon dag innan riksdagen åter öppnas skulle kommunicera till Stefan Löfven att hon slutar är uteslutet. Antingen har hon låtit statsministern veta det sedan länge. Eller så har hon fått sparken.

Hur har Wallström påverkat samarbetet med C och L?

– Centerpartiet har inte så mycket utrikespolitik egentligen. De är inte så intresserade av det. Men Liberalerna… vid sidan av SD har Liberalerna den mest Israelvänliga inställningen av partierna i riksdagen. Det är klart att de har varit besvärade av Wallström.

L har varit mycket kritiska till Wallström men haft svårt att förklara varför man släppte fram henne som utrikesminister. Kan de varit drivande till om hon nu fått sparken?

– (Skratt) Nej, nej. Det har de inte, tro mig. De är för svaga själva. De har massor av andra problem än Wallström. Att de skulle försöka få bort Wallström, nej.

Med Wallström vid rodret har Sveriges relationer med Israel försämrats. Andra länder i Mellanöstern, samt den palestinska myndigheten, har Wallström lyckats skapa goda relationer med.

Margot Wallström med Palestinas president Abbas.

Abbas

 

Spekulationerna om vem som kommer att efterträda Wallström har redan dragit igång. Johan Westerholm säger att det finns flera tänkbara namn. Men att det också handlar om vilken inriktning Stefan Löfven tänker sig på utrikespolitiken framöver. Om han vill fortsätta på den inslagna wallströmska vägen. Eller om man vill ha en ny inriktning.

Vilken efterträdare skulle signalera en förändrad utrikespolitik?

– Ann Linde (utrikeshandelsminister). Hon tillhör Urban Ahlin-falangen (tidigare talman). Hon har en mjukare inställning till Israel och inte bara tolereras utan respekteras av israelerna. Ann Linde är extremt handelsinriktad och har varit internationell sekreterare inom S under lång tid. Hon tillhör inte den postmoderna globalistiska falangen. Ses mer som en pragmatiker inom partiet. Det skulle innebära en ny inriktning.

– Vad som inte är helt känt kanske är att israelerna under förra mandatperioden accepterade henne på ministerbesök samtidigt som Wallström var bannlyst. Då följde hon med Urban Ahlin.

Väljer Stefan Löfven Ann Linde skulle det kunna innebära att delar av personalen på UD byts ut tror Johan Westerholm.

– Som utrikesminister har hon rätt att tillsätta egen personal.

Vilken efterträdare skulle innebära en fortsättning på samma utrikespolitik som tidigare?

– Det skulle vara Carin Jämtin (idag SIDA-chef, tidigare partisekreterare). Jämtin skulle vara en fortsättning på Wallström. Hon ville redan tidigare bli utrikesminister. Hon och Annika Söder står varandra nära. Precis som Margot Wallström vill Carin Jämtin fördjupa samarbetet med Muslimska Brödraskapet och dess biståndsorganisation Islamic Relief. Islamic Relief fick så sent som i juni ett riktat bistånd på 3,5 miljoner kronor.

Carin Jämtin tillhör enligt Johan Westerholm kretsen runt S-sidoorganisationen Tro och Solidaritet som 1999 slöt ett samarbetsavtal med det islamistiska Sveriges Muslimska Råd, SMR.

– Blir det Jämtin flyttar hela Tro och Solidaritet samt Ibn Rushd (studieförbundet) in i Arvsfurstens palats (Utrikesdepartementet), säger Johan Westerholm.

Nyheter Idag söker Margot Wallström och Annika Söder för en kommentar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag