Ygeman kräver att Kristersson ber om ursäkt för Reinfeldts migrationspolitik

Bild: Joakim Berndes/CC BY-SA 4.0/European Commission (Christophe Licoppe)/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 4 jan 2024 2024-01-04
E-post

Statsminister Ulf Kristersson, som var socialförsäkringsminister under Fredrik Reinfeldts andra mandatperiod 2010 till 2014, borde be om ursäkt för att han medverkade till Reinfeldts migrationspolitik, menar Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson Anders Ygeman i det senaste av partiets utspel om Sveriges tidigare migrationspolitik.

För snart tio år sedan, i augusti 2014, höll dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt det senare ökända ”öppna era hjärtan”-talet på Norrmalmstorg i Stockholm. Talet skrevs av talskrivaren Moa Berglöf, senare känd som ledarskribent på Sydsvenskan och en fortsatt förespråkare av Reinfeldts vidöppna migrationspolitik, och hölls mot bakgrund av att antalet migranter som försökte ta sig till Europa från främst Turkiet och Libyen ökade kraftigt.

– Jag vill påminna er om att vi är en nation som har stått upp och varit öppna förr i tider då människor har utstått svår prövning. Vi har nu människor som flyr i antal som liknar det vi hade under Balkankrisen i början av 1990-talet, sade Reinfeldt och fortsatte:

– Nu vädjar jag till svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot mot det egna livet som flyr, flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden.

I augusti 2014 hade Reinfeldts linje ett mycket starkt stöd i riksdagen. De borgerliga regeringspartierna Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, samarbetspartiet Miljöpartiet som gjorde upp med alliansregeringen i migrationsfrågan 2011 samt oppositionspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stödde alla Reinfeldts linje om en öppen migrationspolitik med mycket hög invandring till Sverige.

Men i det följande valet i september förlorade Reinfeldt regeringsmakten, främst på grund av att många moderata väljare gick över till Sverigedemokraterna som mer än fördubblade sitt väljarstöd sedan valet 2010 med 12,68 procent av rösterna.

I sin eftervalsanalys kritiserade Socialdemokraterna Reinfeldt och Moderaterna för att man gynnat Svergiedemokraterna med talet som satte ett för S ovälkommet fokus på migrationsfrågan.

”I flykting- och integrationspolitiken var strategin att inte tala om dessa frågor eftersom man antog att en debatt på det temat skulle gynna ett enda parti: Sverigedemokraterna. Det visade sig korrekt. När Moderaterna valde att tala om flyktingfrågan och koppla samman den med frågan om att ställa in alla välfärdsreformer, då ökade stödet för Sverigedemokraterna” menade S bland annat enligt Aftonbladet.

– Det missgynnade debatten i valrörelsen som helhet. Jag tror inte det var Fredrik Reinfeldts ambition, men det var så det blev, sade analysgruppens huvudsekreterare Jesper Bengtsson till Aftonbladet.

”För att vrida migrationsfrågan ur högerextremisternas händer krävs det också att på ett helt annat sätt lyfta fram hur öppna och solidariska samhällen alltid vunnit före dem som valt slutenhet och misstro som modell” var Socialdemokraternas slutsats i valanalysen, och med Stefan Löfven som statsminister gjorde Socialdemokraterna precis det.

Under flyktingkrisen följande höst, när över 160 000 migranter från främst Mellanöstern och Nordafrika tog sig till Sverige, höll Löfven ett tal som blev nästan lika känt och citerat som Reinfeldts tidigare ”öppna era hjärtan”-tal.

– Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig och vi gör det solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt, sade Löfven under parollen ”Refugees welcome” på Medborgarplatsen i Stockholm hösten 2015.

– Därför ska alla kommuner ta emot flyktingar – ingen ska kunna smita undan. Därför ökar vi stödet till kommunerna som tar emot flyktingar, sa Löfven vidare.

Men solidariteten med migranterna blev inte långvarig. Redan i november meddelade regeringen att man skärper migrationspolitiken, sedan det stod klart att Sverige inte mäktade med den anstormning av migranter som kommit under hösten.

– Också vi har våra gränser för vad vi klarar av. Och där är vi nu, sade migrationsminister Morgan Johansson enligt Aftonbladet.

Under de två mandatperioder som gått har attityden till migrationspolitiken förändrats dramatiskt i Sveriges riksdag. Förutom att de borgerliga partierna M, KD och L regerar med stöd av SD och försöker minska invandringen till EU:s miniminivå så signalerar det största oppositionspartiet S att man i stort är överens med den blågula regeringens linje i migrationsfrågan – till den grad att man försöker anklaga Moderaterna för att ensamma ligga bakom den tidigare migrationspolitiken.

I en intervju med danska tidningen Politiken som publicerades på nyårsdagen sade tidigare S-ledaren och statsministern Ingvar Carlsson att den pågående debatten om invandringspolitiken, där Stefan Löfvens agerande under flyktingkrisen hamnat i fokus, är ”grotesk” och ”historielös” och pekar bland annat på det så kallade ”Luciabeslutet” som han själv fattade som statsminister 1989, med stöd av Moderaterna och Centerpartiet, för att kraftigt begränsa migrationen som hade ökat i och med Berlinmurens fall.

Då fick Socialdemokraterna kritik för den strama migrationspolitik man försökte införa av bland andra Ulf Kristersson, som var Moderata ungdomsförbundets ordförande.

– Bilden är att Socialdemokraterna har varit ansvarslösa och bara släppt in människor. Men det var andra som slog in på den ansvarslösa vägen, sade Ingvar Carlsson till Politiken.

På torsdagen fortsatte S på Carlssons linje då partiet bjöd in journalister för en pressträff på partiets högkvarter på Sveavägen 68 under rubriken ”Kalla fakta om migrationen”. 

Där presenterades ett antal grafer som visade att migrationen till Sverige varit högre under borgerliga regeringar än under socialdemokratiska.

– Inte minst Kristersson själv har ett ansvar När Kristersson själv satt i regeringen ökade invandringen snabbare och kraftigare än någonsin, säger partisekreterare Tobias Baudin, med hänvisning till att Ulf Kristerssons var socialförsäkringsminister mellan 2010 och 2014, när migrationen till Sverige nådde rekordnivåer efter migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet.

Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson Anders Ygeman, tidigare bland annat migrationsminister, energiminister och inrikesminister under olika perioder, menar att Kristersson, liksom tidigare finansminister Anders Borg, borde be väljarna om ursäkt för den roll de spelade för Reinfeldts migrationspolitik.

– Var är Ulf Kristerssons självkritik? Hans politiska gärning började med att han ville ha fri invandring. När ska han liksom Anders Borg ta ansvar för det regeringen gjorde och be om ursäkt för det? säger Ygeman till Expressen.

Expressen: Vad hjälper det om Kristersson ber om ursäkt?

– Migrationsdebatten har varit så upptrissad och styrs av två motpoler, de huvudlösa och de hjärtlösa, medan majoriteten av svenskarna finns där emellan. Det har försvårat ett intelligent och hederligt samtal. Lite självkritik från Kristersson kan ge en mer vuxen debatt om migrationspolitiken, i stället för pajkastning från var sin sida, menar Ygeman.

Läs även: Andersson (S) lovar fortsatt stram migrationspolitik – öppnar för att överge rödgröna blocket

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag