”Ytlig relation” enligt Staaf – varade i sex år enligt hemligt dokument
I media har Linda Staaf beskrivit hennes relation till Mats Löfving som ”ytlig”. Men enligt en hemlig promemoria som Expressen har tagit del av ska deras relation ha varat i sex år och varit en destruktiv sådan. Uppgifterna till trots tog rikspolischefen Anders Thornberg beslutet att inte gå vidare med ärendet.
Promemorian som Expressen hänvisar till är upprättad av polisens säkerhetschef Ari Stenman i december 2021. Enligt honom har Linda Staaf berättat att hon och hennes chef Mats Löfving hade ett förhållande från 2015 till sommaren 2021. Förhållandet beskrivs som destruktivt och Löfving utmålas som en svartsjuk man med stort kontrollbehov.
I dokumentet skriver säkerhetschefen bland annat följande om vad Staaf berättat för honom, enligt Expressen:
”Enligt Linda har det varit en relation och en sexuell relation som dock aldrig blivit ett öppet förhållande”.
Dokumentet motsäger den berättelse som Linda Staaf har gett i flera intervjuer. Till Expressen har hon tidigare sagt att hon och Löfving haft ”en privat men ytlig relation” medan han var hennes chef på Noa. Samtidigt underströk hon att de ”aldrig har varit närstående”.
Hon ger även en liknande version i en intervju med Dagens Nyheter, i vilken hon menar att hon är utsatt för en smutskastningskampanj.
– Det var en privat men ytlig relation, som har förstorats i media och som utvecklades efter att jag fick jobbet som underrättelsechef. Sedan vill jag inte gå in närmare på den relationen för jag har som alla andra rätt till ett privatliv, säger hon till tidningen.
Läs även: Detta talar för att Linda Staaf ljuger
Frågan om när relationen mellan Staaf och Löfving inleddes är relevant då en relation som inleddes innan Staaf fick sitt arbete på Noa skulle kunna innebära att Löfving gjort sig skyldig till grovt tjänstefel. Den frågan utreds nu av vice överåklagare Bengt Åsbäck vid vid Särskilda åklagarkammaren.
Linda Staaf fick jobbet som underrättelsechef på Noa 2015.
Thornberg agerar inte
Ari Stenman skriver även om ett senare möte med Linda Staaf. Hon ska då ha varit upprörd över att rikspolischefen Anders Thornberg fått reda på uppgifterna kring hennes förhållande med Löfving och därför samtalat med denne.
”Jag berättar för Linda att det är allvarlig information hon framfört och att sådant inte bara kan ignoreras”, skriver Stenman.
På grund av att han fört informationen från deras tidigare möte vidare vill hon nu inte berätta något mer för säkerhetschefen. Stenman uppfattar det som att det finns något hon skulle vilja säga, men att hon inte längre hyser något förtroende för honom.
Enligt promemorian uppges Anders Thornberg ha informerats i detalj om allvarliga uppgifter rörande Staaf och Löfving.
Trots det – och att säkerhetschefen tror att Linda Staaf har något mer att förtälja – tar han beslutet att inte gå till botten med historien genom att utreda den som ett personalärende och föra den vidare till Statens ansvarsnämnd.
Läs även: Rikspolischef Thornberg utsåg utredare som friat honom tidigare: ”Det stinker”
Utåt sett har Thornberg varit väldigt fåordig gällande krisen i polisledningen. I en intervju med TT säger han att han har gjort allt vad han kunnat i ärendet.
På frågan vad han har känt till om relationen mellan Mats Löfving och Linda Staaf svarar han att de personliga förhållanden kommer att genomlysas och att han i nuläget inte kan kommentera det.
– Om det är så att det skulle ha varit en relation så är det ett problem. En chef och en medarbetare ska inte ha en relation. Det kan påverka jäv, beslutsfattande och annat.
TT: Har du sett något potentiellt olämpligt i att Mats Löfving var den som anställde Linda Staaf som underrättelsechef på Noa?
– Det är också en sådan sak som utredningen får visa. Men det här var ju 2015 och då jobbade inte jag över huvud taget i myndigheten.
Staaf: Historien har ”dragit iväg fullkomligt”
Efter det andra mötet med Staaf bedömer säkerhetschefen Ari Stenman att brott kan ha förekommit och att informationen han fått ta del av bör föras vidare till avdelningen för särskilda utredningar. De brott som han tror kan ha begåtts är grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.
Läs även: Springare: Polismyndigheten är en mästare i att gå runt lagar och regler
Trots uppgifter i anmälan mot Löfving om att han ska ha dykt upp oannonserat på olika platser där Staaf befunnit sig – bland annat när hon varit ute och motionerat – valde överåklagare Anders Jakobsson att inte starta en förundersökning i ärendet. Vid det tillfället hade Linda Staaf inte hörts.
Jakobsson står fortfarande fast vid sitt beslut och hävdar att Staafs ovilja att medverka ska ha varit avgörande. Han är dessutom kritisk till säkerhetschefens agerande.
– Hur många gånger har Ari Stenman själv delgivit någon person brottsmisstanke. Kan du förklara det för mig. Jag måste säga att jag har hållit på med det här ganska länge och det här är min bedömning, säger han till Expressen.
I en kommentar till tidningen hävdar Linda Staaf att Ari Stenman inte har återgett hennes berättelse helt korrekt och att han inte har stämt av med henne om informationen i sitt PM innan han skickade den till avdelningen för särskilda utredningar.
”Jag har fortfarande inte sett den omaskade versionen av anmälan men redan från den maskade versionen har jag tydligt påtalat att det finns saker i de uppgifter som Stenman lämnat till avd för SU som inte stämmer överens med det som jag berättade för honom”, skriver hon.
Vidare menar hon att historien har ”dragit iväg fullkomligt” och inte är överensstämmande med vad som faktiskt har hänt.
Mats Löfving säger till Expressen att han i nuläget inte vill kommentera anmälan från säkerhetschefen.
Läs även: Linda Staafs påstående synat – här är alla mejl om henne till polisen
Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter
Läs även: Inga uppgifter om att Staaf fått anställning på Justitiedepartementet