Förbud att fotografera 60-talet blombuketter som skickats till Peter Springare
ÖREBRO Det råder fotograferingsförbud på minst ett 60-tal blombuketter som skickats till polismannen Peter Springare. Det berättar stationsbefälet Johanna Mattsson på polisstationen i Örebro för Nyheter Idag. – Vi måste alltid göra en säkerhetsprövning på de här sakerna, vi vet ju inte vad det är i de här blommorna, säger polisens presstalesman Anders Sjöberg till Nyheter Idag.
Tidigare under måndagen berättade Nyheter Idag att polisstationen i Örebro förberett sig på en kärleksbombning med anledning av polismannen Peter Springares öppenhjärtiga Facebookuppdatering som fått mycket stor spridning. När Nyheter Idag talar med stationsbefäl Johanna Mattsson vid lunch berättar hon att det kommit ett 50-tal blommor till Springare.
Men när vi frågar henne om hon kan ta en bild på blombuketterna med sin mobiltelefon och skicka till Nyheter Idag, då tar det stopp.
– Tyvärr kommer vi inte ge ut några bilder. Det enda vi kan ge ut är hur många buketter som kommit, men inga bilder.
Ej heller får vi lov att skicka en fotograf till polisstationen för att ta bild på alla blombuketter som skickats till Peter Springare. Det är inte Johanna Mattsson själv som tagit det beslutet utan det har hon fått ”uppifrån”, berättar hon.
– Nej, vi har sagt inga bilder på blommorna. Det är vad jag har fått uppifrån.
Trots att Nyheter Idag på flera sätt försöker få loss en bild på blombuketterna är det tvärstopp. Beskeden är tydliga från cheferna, inga bilder ska ges ut på blombuketterna som skickats till Springare.
– Ja precis, det är vad som har sagts till oss. Du får ta frågan med vår presstalesman om du vill ha mer information, poängterar Mattsson.
Kan vara säkerhetsrisk: ”Vi vet ju inte vad det är i de här blommorna”
Efter lunchtid har Nyheter Idag talat med Örebropolisens presstalesman Anders Sjöberg och han förklarar att blommorna kan utgöra en säkerhetsrisk. Förutom blommor kommer det även paket till polisstationen, som skickas till Peter Springare.
– De här blommorna kommer in i vår vanliga postgång kan man säga. Vi måste alltid göra en säkerhetsprövning på de här sakerna, vi vet ju inte vad det är i de här blommorna. Det kanske inte bara är sådana som vill Peter väl, utan det kanske är sådana som tycker att det han skrivit är åt helskotta och vill göra något åt det andra hållet.
– Vi säkerhetskontrollerar de här paketen och blommorna som kommer in. Vi har sagt att vi kommer inte släppa in någon innanför grindarna för att fotografera de här blommorna, där de står nu. Peter har vetskap om att vi gör det här och att vi gör det för hans bästa.
Istället är det upp till Peter om blommorna ska fotograferas, det är något han får ordna med efter jobbet i sådana fall.
– Vill ni fotografera blommorna får ni prata med Peter om det.
Jag frågade Johanna Mattsson, stationsbefäl, om hon kunde springa och ta en bild med sin mobiltelefon. Men det fick hon inte lov att göra sa hon?
– Det vet jag inte vem som har sagt. För det är ju… då kan man prata om, om hon vill göra det, att det är någon form av meddelarfrihet. Jag känner inte till att det finns något sådant förbud.
Men när Nyheter Idag ringer till stationsbefäl Johanna Mattsson igen vid 13-tiden för att dubbelkolla om hon fortfarande är hindrad från att ta en bild på blommorna, berättar hon att förbudet kvarstår som hon förstått det.
– Jag har inte fått några andra direktiv, så att det antar jag att det gör, säger hon.
Och under tiden har det kommit minst tio blombuketter till, troligen fler än så. Men det blev fullt i receptionen, så nu hanterar en annan avdelning blommorna, berättar Johanna Mattsson.
– Det är en annan avdelning som tar emot blommorna nu. Men det kom in ett tiotal till innan vi flyttade avdelning, för det blev så fullt i receptionen. Så jag har inte koll på läget längre.
Chefen anmälde Springare till åklagare
Blombuketterna skickas till Peter Springare efter att han publicerat en Facebook-uppdatering där han talar ut om sin vardag som brottsutredare. Han listar den senaste veckans brott som han arbetat med och konstaterar att nästan samtliga misstänkta gärningsmän har invandrarbakgrund.
”Länder som representerar veckans alla brott: Irak , Irak, Turkiet , Syrien, Afganistan, Somalia, Somalia, Syrien igen, Somalia, okänt land, okänt land, Sverige. Hälften av de misstänkta kan vi inte veta säkert eftersom de inte har några giltiga papper. Vilket i sig oftast innebär att de ljuger om nationalitet och identitet”, skrev han bland annat.
Inlägget var så pass känsligt att Facebookinlägget anmälts till åklagare. Sveriges Radio har talat med Bo Andersson som är Örebropolisens högsta chef, samt chef över Peter Springare. Men han vill inte berätta vad som skulle kunna vara olagligt med Facebookuppdateringen.
– Det skulle vara fel av mig att spekulera i det, det är åklagarens uppgift, jag lämnar det därhän, säger polisområdschef Bo Andersson till Sveriges Radio.
Nyheter Idag har inte fått någon information om vilken polischef som tagit beslutet att det råder fotograferingsförbud på blombuketterna.