Örebropolisen förberedda för kärleksbombning med blombuketter

Polisen har förberett sig för en anstormning av blombuketter. Foto: Faksimil Facebook
  • Måndag 6 feb 2017 2017-02-06
E-post 2675

ÖREBRO Efter att Peter Springare, polisens utredare i Örebro, publicerade ett inlägg i sociala medier i helgen där han talar ut om sin vardag har reaktionerna varit massiva. Nu har polisstationen i Örebro förberett sig på att blombuketter skickas till Springare från hela landet. – Det har inte dykt upp något ännu, säger stationsbefäl Oscar Angermund till Nyheter Idag.

I helgen publicerade polisens brottsutredare Peter Springare ett inlägg på Facebook som fick en extremt stor spridning. I inlägget listar han vilka typer av brott som Örebropolisen haft att hantera senaste veckan, men han berättar även om förnamnen på de misstänkta gärningsmännen till respektive brott.

”Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda. Det renderar i utebliven karriär och utebliven individuell lön. Även fast det är sant. Jag skiter i allt detta, ska snart ändå gå i pension efter 47 år i denna verksamhet”, inleder han sitt inlägg.

Nästan samtliga personer som Springare listar har invandrarbakgrund, berättar han.

”Länder som representerar veckans alla brott: Irak , Irak, Turkiet , Syrien, Afganistan, Somalia, Somalia, Syrien igen, Somalia, okänt land, okänt land, Sverige. Hälften av de misstänkta kan vi inte veta säkert eftersom de inte har några giltiga papper. Vilket i sig oftast innebär att de ljuger om nationalitet och identitet”.

Planerar kärleksbomba Örebropolisen

Inlägget har både hyllats och kritiserats. Sveriges Radio berättar att Springare har anmälts till särskilda åklagarkammaren för att utreda om han gjort sig skyldig till något brott med anledning av sin Facebooksstatus. Men i sociala medier har han nästan uteslutande hyllats och egenföretagaren Fredrik Grufman i Stockholm, som driver firman Grufman Bil, tog initativ till att kärleksbomba Örebropolisen med blombuketter.

– Han står upp för en viktig sak och det är att han bryter igenom den här barriären som ofta finns hos polischeferna. Han förmedlar en sanningsbild över hur det faktiskt ser ut i hans polisdistrikt, trots att han riskerar repressalier. Ärlighet och sanning är något som värnar om, även om det ibland tar emot och svider.

Mycket pekar på att Springare har blommor att vänta från betydligt fler än bara Fredrik Grufman.

– I den tråden som jag skapade vet jag att det är ett tiotal som följt mitt exempel. Jag hoppas naturligtvis att det är folk som verkligen gör det och inte bara pratar om det. Men jag räknar med att det kommer bli ruljans hos blombuden, det misstänker jag.

Och på polisstationen har det noterats att blombuketter från hela Sverige kan vara på väg till Springare. När Nyheter Idag talar med stationsbefälet Oscar Angermund berättar han att inga blommor anlänt till polisstationen vid 10.40-tiden, men att han håller utkik efter blombud som kan dyka upp runt elvatiden.

– Jag har haft lite koll på det där, vad jag har sett har det inte dykt upp något ännu. Jag har också läst på nätet att det skulle komma runt elva, men det har inte dykt upp något än.

Nyheter Idag har även sökt Peter Springare, men han har inte gått att nå för en kommentar.

Är det rätt att skicka blommor till Springare?
4278 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag