”1000 piskrapp, 10 år, för en blogg” — Saudiska ambassaden ljusbombas i aktion för yttrande- och tryckfrihet

Tyska ljuskonstnärer prydde Saudiska ambassaden med slagord till stöd för den fängslade bloggaren Raif Badawi. Foto: Twitter
  • Tisdag 17 maj 2016 2016-05-17
E-post

BERLIN ”Daesh Bank” och ”1000 rapp, 10 år, för en blogg” kunde tyska helgflanörer se projicerat med stora bokstäver på Saudiarabiens ambassad i Berlin. Daesh är det arabiska öknamnet på Islamiska Staten. Det var den tyska gruppen Pixel HELPER som använde sig av den luxuösa ambassadbyggnadens fasad i en aktion för att fästa omvärldens uppmärksamhet på samvetsfången Raif Badawi som dömts till piskstraff och fängelse för sitt frispråkiga bloggande.

Bakom helgens aktion mot det saudiska kungahuset stod konstnären Oliver Bienkowski som tillsammans med konstnärskollektivet Pixel HELPER specialiserat sig på ljusshower. I samband med aktionen aviserade gruppen att fler aktioner skulle hållas för den fängslade Badawi.

Den frihetlige aktivisten Badawi arresterades 2012 efter att ha uttalat kritik mot den saudiska regeringen på sin blogg och fick 50 piskrapp på ett torg inför allmänhetens beskådan i staden Jeddah. De 50 rappen var de första i det utdömda straff om totalt 1000 piskrapp som enligt domen kommer utdelas under den 10-årsperiod som Badawi ska tillbringa i inspärrad i saudiskt fängelse.

Alltsedan domen har aktioner hållts över hela världen till stöd för 31-årige Badawi och hans fall har uppmärksammats av människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch.

I höstas uttalade Europaparlamentet sitt stöd för Badawi och utnämnde honom som symbol i kampen för yttrande- och tryckfrihet genom att tilldela honom Sacharovpriset. I april månad fick han Voltaire-priset av internationella förläggareföreningen IPA.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag