20 000 fler får rätt till familjeåterföring med JÖK

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman CC BY-2.0
  • Onsdag 23 jan 2019 2019-01-23
E-post

SVERIGE Anhöriga till nära 20 000 invandrare kommer att få rätt till uppehållstillstånd i Sverige i sommar, enligt Expressens genomgång. Det blir resultatet av den så kallade Januariöverenskommelsen, JÖK, mellan S, MP, C och L.

Tiden då Sverige sades ha lagt sig på EU:s miniminivå vad gäller regler för asylinvandring ser ut att vara över. Den överenskommelse som ledde till att C och L släppte fram en ny S-MP-regering inkluderar nya regler för familjeåterföring. Från och med i sommar ska även anhöriga till så kallade alternativt skyddsbehövande få rätt till tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

Läs också: Ann Heberlein: Mer anhöringinvandring – Sverige har växtvärk och nu blir det värre

Reglerna för alternativt skyddsbehövande – många av dem syrier och afghaner – återgår därmed till hur de var innan den tillfälliga asyllagen började gälla. Migrationsverket gjorde i höstas en beräkning av vad regeländringen skulle innebära, och kom fram till att det blir 7 700 fler beviljade uppehållstillstånd på grund av anknytning under åren 2019–2021. Dessutom ökar asylinvandringen med 1 000 personer under samma tid till följd av de mer generösa reglerna.

”En återgång till tidigare regelverk för anhöriginvandring skulle innebära att Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU för familjeåterförening, där inte minst Tyskland har gått i en mer restriktiv riktning”, skriver Migrationsverket i prognosen.

Johansson (S): ”Mycket marginella effekter”

Expressens genomgång av Migrationsverkets statistik kommer dock fram till andra siffror. Den visar att gruppen alternativt skyddsbehövande består av över 20 000 personer vars anhöriga nu får rätt till uppehållstillstånd. Äkta makar, registrerade sambor och minderåriga barn till dessa 20 000 får nu rätt att stanna i Sverige.

När Expressen intervjuar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) hänvisar han till Migrationsverkets prognos och menar att de nya reglerna får ”mycket marginella effekter”.

– Om man inte får möjlighet till familjeåterförening som alternativt skyddsbehövande, så är det fler som väljer att komma direkt med hela familjen. Och därmed så uppkommer inte den här återföreningsfrågan så småningom. Den effekten såg vi faktiskt under de här åren, säger Johansson.

Läs även: Nya demokratiministern backade Kaplan 2016: ”Mycket tråkigt” att han avgick

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag