Amanda Lind om Kaplan 2016: ”En demokrat”

Foto: Miljöpartiet pressbild / Riksdagen
  • Tisdag 22 jan 2019 2019-01-22
E-post 432

SVERIGE Den nytillträdda kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) hamnade direkt i blåsväder när hon hyllade sin partikamrat Mehmet Kaplan. Lind säger nu att det var rätt att den dåvarande bostadsministern avgick – men beklagade beslutet när det togs 2016.

Det var i ett Instagram-inlägg på söndagen som Amanda Lind hyllade före detta bostadsministern Mehmet Kaplan tillsammans med andra partikamrater som varit ministrar. Lind kallade Kaplan och övriga partikollegor bland annat för ”pionjärer” och ”hjältar”.

Mehmet Kaplan fick lämna regeringen 2016 när det uppdagades att han haft samröre med den nyfascistiska rörelsen Grå vargarna och den islamistiska organisationen Millî Görüş. Han hade också jämfört Israels behandling av palestinier med hur nazisterna behandlade judar under andra världskriget.

Läs mer: Demokratiminister Lind direkt i blåsväder – hyllade Mehmet Kaplan

Liberalernas partiledare Jan Björklund har krävt att den nya kultur- och demokratiministern tydligt tar avstånd från Kaplans agerande. Björklunds överenskommelse med S, MP och C var det som ledde fram till att Stefan Löfven kunde bli statsminister igen och utse Lind till statsråd.

– Det här är en mycket dålig start för Amanda Lind, jag utgår ifrån att hon reder upp detta och tar avstånd från Kaplans agerande, för det var oacceptabelt, säger han till SVT:s Kulturnyheterna.

”Det jag ville säga i mitt inlägg var att Mehmet Kaplan var en del av att driva igenom grön politik under vår första mandatperiod i regering”, skriver Lind i en kommentar till Kulturnyheterna, men Björklund är inte nöjd.

– Amanda Lind får gärna hylla Kaplans miljöengagemang, men hon måste ta avstånd från Kaplans agerande när det gäller detta, säger han.

I TV4:s Nyhetsmorgon på tisdagen fick Lind återigen förklara sitt inlägg och sade då att Kaplan ”begick misstag”.

– Det var rätt, det var bra att han avgick. Det tycker jag nu och det tyckte jag då, sade hon på tisdagsmorgonen.

När Kaplan avgick i april 2016 lät tongångarna dock annorlunda – då beklagade hon bostadsministerns beslut i en intervju för P4 Västernorrland.

– Jag tycker att det är mycket tråkigt att Mehmet har valt att lämna sitt uppdrag som statsråd. Jag har förståelse och respekterar beslutet men beklagar det också, och jag tror det blev en ohållbar situation sammantaget, sade Lind som då var kommunalråd i Härnösand.

– Jag känner Mehmet som en klok person. En antirasist, en demokrat med bra gröna värderingar. Så är det. Sedan har det skett saker under den här resan. Uttalanden som inte varit bra och händelser, misstag. Men han är en klok person och en bra person, och jag tycker det är tråkigt att det landade i det här, sade Lind.

Läs även: Hyllade nya kulturministern – fick ångra sig direkt

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag