20 dödsskjutningar hittills i år: ”Har startat oerhört olyckligt”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 11 apr 2022 2022-04-11
E-post 185

SVERIGE På söndagen sköts en man till döds i Stockholm. Det betyder att 20 personer har skjutits ihjäl i Sverige hittills i år.
– Det har startat oerhört olyckligt, säger gängexperten Gunnar Appelgren till Expressen.

Under årets tre första månader sköts 17 personer till döds i Sverige – mer än tre gånger fler än under samma period 2021. Det är också det högsta antalet för årets första kvartal sedan polisen började redovisa statistiken 2017.

Läs mer: Tre gånger fler dödsskjutningar hittills i år

Under april har ytterligare tre dödsskjutningar inträffat – samtliga i södra Stockholm och senast i området Skarpnäck på söndagen. Totalsiffran är därmed 20.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och expert på gängbrottslighet, utesluter inte att 2022 kan bli det värsta året hittills.

– Känslan är att det är risk att det kan bli det. Det har startat oerhört olyckligt på det sättet, säger han till Expressen.

En förklaring till att Sverige sticker ut i Europa är att den grova brottsligheten här är mindre organiserad än exempelvis den tyska.

– I Tyskland är det som det såg ut i Sverige för 15–20 år sedan: enprocents-mc-gäng, italiensk maffiastruktur och kriminella storfamiljer som upprätthåller en terrorbalans. De har inget utrymme för den här oorganiserade brottsligheten som vi har, säger Appelgren.

Läs även: Var tredje häktad ungdom är utländsk medborgare

Läs även: Aktivisten: Därför stoppar vi trafiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag