55 år sedan kosmonauten Gagarin gjorde första rymdresan

Gagarins rymdfärd var en stor landvinning för den sovjetiska astronomin. Bild: Public Domain
  • Tisdag 12 apr 2016 2016-04-12
E-post 65

RYSSLAND Idag firar man i Ryssland 55-årsdagen av den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarins rymdfärd. Händelsen var central i den rymdkapplöpning supermakten Sovjetunionen hade med den konkurrerande supermakten USA.

12 april 1961 var Gagarin den första människan att färdas i rymden. Den historiska bedriften blev mycket uppmärksammad och väckte stor uppståndelse såväl i Sovjetunionen som resten av världen.

Texten fortsätter efter filmklippet

Det var framförallt under 1950- och 60-talet, i samband med rymdkapplöpningen med USA, som Sovjetunionen gjorde stora framsteg inom astrofysik och -teknologi. Sovjet var under den här tiden teknologiskt överlägsna USA, berättar tidningen Riktpunkt. Bland annat gjorde Sovjet 3 november 1957, med farkosten Sputnik 2, den första lyckade uppskjutningen i rymden där ett försöksdjur var med, hunden Lajka blev sedermera känd för en hel värld.

Den första landningen på en annan planet gjordes på Venus, med sovjetiska sonden Venera 7, i december 1970 efter en fyra månader lång färd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag