Skandalprofilen Lennartsson gör comeback hos regeringen: ”Nu åker skitiga gänget in”
STOCKHOLM Emma Lennartsson fick lämna uppdraget som statssekreterare åt Stefan Löfven efter Transportstyrelsenskandalen. Nu är skandalomsusade Lennartsson tillbaka – som statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson. – Det är naturligtvis tondövt att ta in någon som tvingats bort tidigare. Men framförallt är det ett tecken på att kompetent folk inne på finansdepartementet börjar lämna. Råttorna lämnar skeppet, säger Johan Westerholm, ansvarig utgivare på Ledarsidorna.
Emma Lennartsson, som var statssekreterare åt Stefan Löfven och dessförinnan chef på partikansliet, avgick hastigt under sommaren 2017 sedan det framkommit att hon fick kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen redan i februari 2016. Det var tio månader tidigare än vad som tidigare hade framkommit.
Efter petningen har Lennartsson haft toppjobb hos Region Uppsala med en lön på 114 000 kronor enligt SVT Uppsala.
Nu blir hon finansminister Magdalena Anderssons närmast betrodda.
– Det här handlar framförallt om vad som händer inne på finansdepartementet, säger Johan Westerholm.
Personal har sagt upp sig och söker sig bort från finansdepartementet.
– De är väldigt attraktiva inom finansvärlden. Det är en väldigt bra merit på CV:t att ha jobbat på finansdepartementet.
Han säger att Magdalena Andersson är en mycket omtyckt chef. Skälet att personalen söker från finansdepartementet är snarare att det går dåligt för regeringen, dåliga opinionssiffror och att man fruktar politiska nederlag.
– Det här handlar inte om brister i Magdalena Anderssons ledarskap. Tvärtom har hon en mycket bra rykte ända sedan sin tid på Skatteverket. Där fanns det personal som grät när hon slutade. Så även om hon är kantig och inte ger de bästa intervjuerna är hon väldigt uppskattad av sin personal och anses som väldigt kompetent, säger Johan Westerholm.
Att man tar in Emma Lennartsson trots att hon var insyltad i Transportstyrelsenhistorien, vad ger det för signaler tycker du?
– Det är helt tondövt. Man har bomull i öronen. Det skickar signaler om nepotism och korruption inom socialdemokratin. Att det spelar ingen roll hur mycket du missköter dig. Hur mycket du än gör bort dig. Känner du rätt personer får du en gräddfil tillbaka till toppjobben. Om man ska prata i termer av vodkamärken, då är det här är Absolut Maktkorruption.
Johan Westerholm säger att det finns en ytterligare dimension.
– Det är klart att aspekten med korruption är viktig och det är något som många kommer att prata om. För mig som analytiker är det en annan sak i det här som är intressant och det är att S nu tvingas ta in Lennartsson. Man tycker uppenbarligen inte att man har någon annan att ta till när det kompetenta gänget drar.
– Nu åker skitiga gänget in. Det är ett fattigdomsbevis och visar ytterligare vilken kris Socialdemokraterna befinner sig i. Det är det som jag framförallt tar fasta på här. De som kan sticka därifrån och ta bra jobb gör det. Det är inte en bra signal för sossarna, säger Westerholm.
Henrik Vinge, gruppledare för Sverigedemokraterna säger att det blir ”ett problem för trovärdigheten” för regeringen när en statssekreterare kan återkomma efter så pass kort tid.
Transportstyrelsenskandalen bestod av att stora mängder känsliga uppgifter, bland annat för personer med skyddade personuppgifter, gjordes tillgängliga för ej säkerhetsklassad personal på utländska företag. Regeringen informerades bland annat av Säkerhetspolisen om farhågor om hanteringen. Men inget gjordes. Bland annat skyllde dåvarande inrikesminister Anders Ygeman – som nu gjort comeback som digitaliseringsminister – att han inte kunde boka något mötesrum som skäl för att han inte förde information vidare.
Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.
Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.