Petades av Löfven efter Transportstyrelsenskandalen – nu får Lennartsson toppjobb av Alliansen i Uppsala

Foto: Region Uppsala
  • Onsdag 22 maj 2019 2019-05-22
E-post 277

UPPSALA Emma Lennartsson fick 2017 gå från jobbet som statsekreterare åt Stefan Löfven efter hennes roll i Transportstyrelsenskandalen. Nu får hon nytt jobb som tillförordnad regiondirektör i Uppsala län. Beslutet att tillsätta Lennartsson fattades av regionstyrelsens arbetsutskott där Stefan Olsson (M) är ordförande.

I mitten av juni tar socialdemokraten Emma Lennartsson, känd för sin centrala roll i Transportstyrelseskandalen, över som ny tillförordnad regiondirektör i Uppsala efter Staffan Isling. Hon tillträder i mitten av juni efter beslut i regionstyrelsens arbetsutskott. I regionstyrelsens arbetsutskott är Emilie Orring (M) tillförordnad ordförande. Övriga ledamöter är Björn-Owe Björk (KD), Helena Proos (S) Johan Örjes (C) och Börje Wennberg (S).

Lennartsson, som var statssekreterare åt Stefan Löfven och dessförinnan chef på partikansliet, avgick hastigt under sommaren 2017 sedan det framkommit att hon fick kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen redan i februari 2016. Det var tio månader tidigare än vad som tidigare hade framkommit.

Transportstyrelsenskandalen bestod av att stora mängder känsliga uppgifter, bland annat för personer med skyddade personuppgifter, gjordes tillgängliga för ej säkerhetsklassad personal på utländska företag. Regeringen informerades bland annat av Säkerhetspolisen om farhågor om hanteringen. Men inget gjordes. Bland annat skyllde dåvarande inrikesminister Anders Ygeman – som nu gjort comeback som digitaliseringsminister – att han inte kunde boka något mötesrum som skäl för att han inte förde information vidare.

Några månader efter petningen landade Lennartsson som ekonomichef på Region Uppsala. Ett jobb som gav en lön på 114 000 kronor i månaden enligt SVT Uppsala.

Läs mer: Jimmie Åkesson: ”Dags att Stefan Löfven avgår”

Det är oklart vad Lennartssons nya lön blir.

Regionpolitikern Simon Alm (SD) är kritisk.

– Symbolvärdet är stort i att man tillsätter en person som fått gå från regeringskansliet, en högt uppsatt roll, för sin inblandning i Transportstyrelsenskandalen. Att man tillsätter Lennartsson trots hennes historik. Då har samma partier varit kritiska mot regeringen på riksnivå. Det är obegripligt hur man kan göra det. Dessutom handlade Transportstyrelsenskandalen om hur man hanterade personuppgifter, något som Lennartsson kommer att få göra i sitt jobb som tillförordnad regiondirektör. Man kan väl konstatera att hennes ”track record” inte är det bästa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag