Mångfaldskrav införs för Oscar till bästa film
USA De filmproduktioner som i framtiden vill hoppas på en Oscar för bästa film blir tvungna att uppfylla en rad mångfaldskrav, rapporterar The New York Times. Den amerikanska filmakademin följer därmed i spåret på Svenska Filminstitutet, som 2018 införde liknande krav för den som ansöker om stöd till utveckling av filmprojekt.
Från och med den 96:e Oscarsgalan, som äger rum 2024, ska varje film som nomineras i kategorin ”Bästa film” uppfylla minst två krav på en ”inkluderande standard”, både framför och bakom kameran.
Läs även: Ricky Gervais sågar PK-Hollywood i Golden Globe–tal: ”Bryr mig inte längre”
Ett sätt för en film att möta kravet är att minst en huvudrollsinnehavare ska komma från en underrepresenterad etnisk grupp.
Ett annat är att 30 procent av alla skådespelare utom huvudrollsinnehavarna kommer från två eller fler av följande kategorier: kvinnor, HBTQ-personer, underrepresenterad etnisk grupp eller personer med kognitiva eller fysiska nedsättningar.
En film kan också möta kravet genom att en huvudintrig i historien behandlar någon av de uppräknade grupperna.
– Denna öppning måste vidgas för att reflektera mångfalden i vår globala befolkning, både i skapandet av filmer, och i publiken som tar del av dem, säger amerikanska filmakademins ordförande David Rubin och verkställande direktör Daw Hudson i ett uttalande och fortsätter:
– Vi tror att de här inkluderingsstandarderna kommer att vara en katalysator för en långvarig och viktig förändring i vår bransch.
Amerikanska filmakademin följer därmed i spåret på Svenska Filminstitutet, som från och med den 1 januari 2018 införde ett krav på att alla ansökningar om stöd till utveckling av filmprojekt skulle inkludera en plan för mångfald.
Det innebär att den som söker stöd i ansökan ska redogöra för ”om och i så fall på vilket sätt projektet bidrar till berättelser med olika perspektiv och uttryck samt en mångfald av röster, både framför och bakom kameran” enligt Svenska Filminstitutets hemsida.
Läs även: Katastrofalt år för svensk film trots internationellt rekordår
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.