Katastrofalt år för svensk film trots internationellt rekordår

Många tomma stolar för svensk film 2019. Bild: Holger Ellgaard/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
  • Fredag 17 jan 2020 2020-01-17
E-post 227

Filmåret 2019 blev ett rekordår globalt, och i Sverige visades fler svenska filmer än tidigare. Trots det blev 2019 ett katastrofår för svensk film, som tappade 31 procent av andelen av biobesöken jämfört med föregående år.

Trots att 2019 var ett rekordår för film internationellt, med globala biljettintäkter på 42 miljarder dollar, blev det ett katastrofalt år för Svensk film, enligt Svenska Biografägareförbund. 

Även om fler svenska filmer än tidigare gått upp på landets biografer, 40 procent mer än rekordåret 2013, har svenska filmer tappat 31 procent i andel av de totala biobesöken jämfört med föregående år.

Läs även: Svenska Filminstitutet slopar krav på ”normkreativitet” efter kritik

– Vi behöver bra svenska filmer som lockar till biograferna. En delförklaring till den kris som svensk film nu befinner sig i tror vi finns i att branschens erfarenhet och kunskap exkluderas. Vi tror också på att involvera publiken på ett tidigare stadie och våga väga in kommersiella aspekter i den kreativa processen. Där finns outnyttjade möjligheter att skapa kvalitativ film som ses på bio, säger Peter Fornstam, ordförande Sveriges Biografägareförbund.

De mest sedda filmerna på svenska biografer år 2019 var Lejonkungen med 1 127 362 besök, följd av Avengers: Endgame med 770 757 besök och Joker med 662 691 besök.

De mest sedda svenska filmerna på svenska biografer år 2019 var Bamse och Dunderklockan med 220 029 besök, Britt-Marie Var Här med 211 846 besök och Sune vs Sune med 203 678 besök.

Läs även: Magnus Carlsson och Jens Ganman släpper ny film – ett värdegrundslavemang: ”Så att det blir rätt!”

Lyssna även på: Nyheter Idag-podden med Erik van der Heeg: Jokern och clownerna

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag