Löfvens sista riksdagsdebatt – naziststämplar SD och varnar för hot mot demokratin

Foto: Skärmdump SVT
  • Onsdag 15 sep 2021 2021-09-15
E-post 2549

STOCKHOLM Under onsdagen gick Stefan Löfvens sista partiledardebatt i riksdagen av stapeln. Den avgående statsministern ägnade debatten åt att varna för hot mot Sveriges demokrati och göra jämförelser med vad som hände i Tyskland under 30-talet. Löfven fick bitvis hårda mothugg men fick också motta hyllningar i slutet som brukligt när en partiledare avgår.

– För hundra år sedan blev Sverige en demokrati tack vare socialdemokraters och liberalers ihärdiga kamp. Trots att man tidigare haft svårt att samarbeta och trots hårt motstånd från de konservativa så kunde man tillsammans genomföra demokrati i Sverige, påbörjade Löfven sitt anförande.

Han fortsatte:

– Nu påstår en del partier att samarbete och kompromisser skulle vara att mixtra med demokratin eller att man ignorerar folkviljan. Vi har hört liknande påstående från högerkonservativa ledare runt om i världen. Man vill skapa en misstro mot valresultatets legitimitet, och på så sätt misstänkliggörs också våra institutioner och myndigheter. Vi ser hur det görs i flera länder, nu ser vi också att det händer här.

Sedan fortsatte han med att misstänkliggöra samarbete med SD. Ett parti som enligt honom vill ”ha sönder det som bygger Sverige starkt: jämlikhet, frihet och demokrati”.

– Ett parti som inspireras av länder som Polen och Ungern och den utveckling vi ser där nu, där demokratin urholkas steg för steg, där den fria median och akademin inskränks, där klimatkrisförnekelse och konspirationsteorier sprids, där kvinnors och hbtq-personers rättigheter kringskärs och där hotet mot judar och andra grupper ökar.

Läs även: Jimmie Åkesson: ”En merit att inte ha haft ansvar för hur landet ligger”

Löfven fortsatte sedan med att naziststämpla SD genom en jämförelse med Tyskland och vad som hände där under 30-talet. I det landet, menar han, har ”den breda högern stängt dörren till högerextremismen”.

– Den vägen hade den svenska högern också kunnat välja.

”Ett rätt dystert bokslut”

Efter statsministern var det Ulf Kristerssons (M) tur att gå upp i talarstolen. Han valde att gå hårt åt regeringen angående gängkriminaliteten.

– För mig är det provocerande att lägga miljarder på en familjevecka när det verkliga problemet är att det skjuts ihjäl en person varje vecka. Samtidigt närmar sig långtidsarbetslösheten 200 000 personer, det är den högsta siffran i svensk historia. Vi har EU:s fjärde högsta arbetslöshet efter Grekland, Italien och Spanien – en bit ifrån EU:s lägsta, sade Kristersson och kastade en blick åt Stefan Löfven.

Moderatledaren tog också upp nedstängningen av kärnkraftverk, de återkommande elbristerna och regeringens missade klimatmål som intäkt för regeringens misslyckande.

– Det här är ett rätt dystert bokslut, konstaterade moderatledaren.

Han tog också upp vikten av att kunna prata med alla.

– Om polarisering, splittring och politiskt spel hade löst några problem så hade Sverige idag inte haft några problem alls.

”Sju år av löften som aldrig har genomförts”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick liksom Kristersson hårt åt regeringens, i hans mening, bristande arbete mot gängkriminaliteten.

— Sju år av fagra tal, sju år av löften som aldrig har genomförts och vi står här med facit, inledde han talet.

– En våg av dödsskjutningar och andra grova våldsbrott sveper över landet. Bara under augusti begicks tio dödsskjutningar, det är den största siffran sedan vi började mäta på en enskild månad.

SD-ledaren tog sedan upp ökade sexualbrott, ökade rån mot unga, klanfajten i Lund och att det finns över 250 öppna mordutredningar bara i Stockholm som exempel på att landet är på väg i fel riktning.

– Skräcken och rädslan håller på att vinna. Och allt det här leder naturligtvis till mer av otrygghet. Det gör att vanligt, hederligt folk tvingas anpassa sina liv inte utefter hur de själva vill leva sina liv utan utifrån hur de kriminella bestämmer att de ska leva.

Åkesson hänvisade därefter till Brå-rapporten som kom tidigare i år och som visade att en majoritet av alla brottsmisstänkta har utländsk bakgrund.

Läs även: Brå: Invandrare överrepresenterade bland brottsmisstänkta

– Det här har regeringar, både den vi har och de vi haft tidigare, blundat för i decennier, sopat under mattan, man har vägrat utreda. Därför att Stefan Löfven och de andra ville helt enkelt inte veta vad de ställt till med för Sverige och svenskarna. Men hur obekvämt det än är för övriga partier i den här församlingen, herr talman, så är det ett faktum att vi hade rätt, och ni hade fel. Det är så enkelt.

”En historiskt svag regering”

Efter Åkesson fick Annie Lööf (C) ordet. Hon pratade mest om satsningar på landsbygden och arbete mot klimatkrisen.

Därefter tog vänsterledaren Nooshi Dadgostar vid. Även hon gick hårt åt den avgående statsministern.

– Vi har en historiskt svag regering som valt att inte ta stöd av en majoritet i Sveriges riksdag. Den här regeringen kommer att lämna efter sig massarbetslöshet, vilda västern i svenska skolsystemet och en underbemanning som sliter både på vårdtagare och på anställda.

Precis som Åkesson gjorde under sitt tal tog också Dadgostar upp exempel på fattigpensionärer som inte har råd att få ihop det i sin vardag.

– Vi är det land i EU som jobbar längst. Ändå ligger vi i EU:s bottenliga avseende pensioner. Varför håller så många partier i riksdagen från höger till vänster fast vid det nuvarande, dysfunktionella pensionssystemet? Istället har socialdemokrater och moderater den här mandatperioden gått ihop för att höja pensionsåldern, vilket förstås var ett stort misstag.

Dadgostar kritiserade också regeringens politik vad gäller sjukförsäkringssystemet och a-kassan.

Busch lyfte upp nyförvärv

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch använde sitt anförande för att ställa en fråga till Sveriges väljarkår.

– Frågan som varje väljare måste ställa sig är om Sverige blivit ett bättre land under deras ledarskap.

Likt Kristersson tryckte också Busch på vikten att kunna tala med alla partier.

– Politik handlar inte om att få posera med fina ideal, politik handlar om att göra skillnad på riktigt.

Hon fortsatte:

– Vi ryggar inte tillbaka inför de akuta problem som lamslagit de rödgröna många gånger. Vi kommer att kapa vårdköerna, skapa en fungerande rättspolitik, säkra framtiden för en klimatsmart kärnkraft och ge oss en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

KD-ledaren nämnde sedan nyförvärven till partiet i de tidigare centerpartisterna Staffan Danielsson och Mikael Bäckström som kommit för att ”bidra till en borgerlig valvinst”.

– Vill du ha förändring, rösta för förändring, uppmanade hon i slutet av sitt tal.

Läs även: C-veteranen går till KD – riktar kritik mot sitt förra parti

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var inte närvarande vid debatten och ersattes av partikollegan Johan Pehrson. Även han adresserade den ökande gängkriminaliteten och passade på att nämna klanfajten i Lund.

”Finns ingen straffskärpning som jag inte är beredd att överväga”

Miljöpartiets ena språkrör Märta Stenevi fick avsluta debattens första anförande. I hennes tal började hon med att prata om vad hennes parti vill göra för klimatsatsningar. Sedan gick hon över till att prata om den organiserade brottsligheten.

– Det finns ingen straffskärpning som jag inte är beredd att överväga om det kan stoppa gängen och våldet. Gäng som skjuter på gatorna ska sitta inne, påpekade språkröret.

Hon fortsatte sedan med att ge en känga åt oppositionen som enligt henne inte vill bistå i det förebyggande arbetet mot gängbrottsligheten. I det inräknade hon bland annat att bekämpa barnfattigdomen.

– När jag lyssnar på de blåbruna partierna idag så kan jag inte låta bli att fråga mig: hur många unga män kommer att skjutas ihjäl sommaren 2036 om vi inte investerar i det förebyggande arbetet idag.

Läs även: Så tänker MP knäcka gängen: Slå mot felaktiga bygglov

Därefter valde partiledarna att ge sina hyllningar och presenter till den avgående statsministern. Bland annat gav Ulf Kristersson Stefan Löfven och hans fru Ulla biljetter till ABBA:s återföreningskonsert i London under hösten.

Jimmie Åkesson gav honom en bok om korvar från Jan Scherman och en kryddstark korv. Löfven svarade med att säga att han respekterar människan Jimmie Åkesson trots deras ideologiska olikheter.

Läs även: Löfvens dystra facit

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag