Jimmie Åkesson: ”En merit att inte ha haft ansvar för hur landet ligger”

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 11 sep 2021 2021-09-11
E-post 885

SVERIGE Om ett år är det valår och inför det börjar ett ”blågult” block bestående av M, KD och SD allt mer att utkristallisera sig. I en intervju med Svenska Dagbladet ger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sin bild av ett samarbete partierna emellan. – Mitt intryck är att vi har goda förutsättningar att hitta en gemensam målbild, säger han till tidningen.

– Vi går till val som ett enskilt parti och siktar på att bli så stora som möjligt och att kunna bilda regering. Jag menar att vi är på den nivån i dag, vi är en viktig maktfaktor i svensk politik, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Han tillägger att det viktigaste för honom är att hans parti får gehör i frågor rörande kriminal- och migrationspolitik, frågor som har stor betydelse för hans väljarbas.

För att få igenom detta säger sig Åkesson vara villig att anta rollen som justitieminister. Moderatledaren Ulf Kristersson har emellertid sagt att han inte är redo att ge en ministerpost till SD-ledaren i sin regering. En anledning till det är att SD inte har någon erfarenhet av regeringsarbete.

– Det beror på att vi aldrig har fått möjlighet att sitta i regering och det är inte nödvändigtvis en merit att ha haft regeringserfarenhet de senaste decennierna med tanke på hur landet ser ut. Det är snarare en merit att inte ha haft ansvar för hur landet ligger, säger Åkesson.

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

Kristersson har dessutom tidigare sagt till SvD att han enbart är redo att söka stöd från andra partier på områden där de är mer eller mindre eniga.

På frågan om vad ett samarbete är värt för partiet om det enbart är på områden där det redan råder en samsyn med M svarar Åkesson:

– Fast i praktiken kan det inte bli så. Jag ser det mer som hur Ulf Kristersson vill att det blir.

– Vi har inget intresse att släppa fram en statsminister för det lilla, vi vill ha igenom viktiga reformer, tillägger han.

Enligt Åkesson ger både Ulf Kristersson och Ebba Busch lite andra signaler när han talar med dem internt. Han tillägger också att det även till SD-väljare kan vara svårt att sälja in ett samarbete med M.

– Det är inte alldeles lätt att få sverigedemokratiska väljare att acceptera att vi ska ha ett nära samarbete med Moderaterna som hade regeringsmakten för inte så länge sedan och som kanske inte var helt populära bland våra väljare.

I intervjun får SD-ledaren också frågor om Ungern och Polen, länder som både centerledaren Annie Lööf och statsministern Stefan Löfven påstått att partiet har som inspirationskällor. Men Åkesson menar att det är en felaktig bild.

– Vi pratar aldrig om Ungern i vårt parti, vi har ingen förebild i Ungern och har aldrig haft.

Han fortsätter:

– Det är uppenbart att Ungern är på väg utför demokratiskt. Det är ett jätteproblem naturligtvis och Polen är på väg i samma riktning.

Läs även: SD tar efter danska förslaget – vill ha arbetsplikt för bidrag

Läs även: S ökar efter Löfvens avhopp – egen majoritet för blågula blocket i Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag