Myndighet varnar för humor på nätet
Myndigheten för psykologiskt försvar varnar för humor och satir på nätet. I ett inlägg på myndighetens webbplats skriver man att skämtsamma memes kan användas för att vilseleda människor och förlöjliga enskilda personer. ”Ibland är lättsamt innehåll en täckmantel eller ett rött skynke”, varnar man i inlägget.
I inlägget – som är en del av myndighetens informationskampanj ”Bli inte lurad” – höjer man ett varningens finger för vad memes kan åstadkomma i debatten.
”Memes kan användas för att flytta fokus från en viss fråga, ta över och ändra riktningen i en debatt eller för att skapa genomslag för ifrågasatta åsikter”, skriver man i inlägget.
I en gul varningstext under det första stycket – med rubriken ”Tänk på!” – fortsätter man att upplysa kring satirens faror:
”Det finns de som vill få dig att tappa fokus eller vilseleda dig från fakta. Ibland är lättsamt innehåll en täckmantel eller ett rött skynke i en viktig fråga.”
Därefter räknar myndigheten upp tre begrepp som medborgarna kan lära sig för att få ”ännu bättre koll” – Whataboutism, Halmgubbe (strawman) och Personangrepp (ad hominem). Vad dessa begrepp exakt har med näthumor och memes att göra framgår inte av texten.
Vidare skriver myndigheten att material som sprids på nätet ofta har blivit viralt med hjälp av bottar. Därefter följer en text om hur man som internetanvändare kan upptäcka en bot i sociala medier.
På Twitter reagerar bland annat entreprenören och youtubern Henrik Jönsson på myndighetens inlägg.
Uppriktigt sagt, vad ÄR det här för smörja? Sverige har en skattefinansierad myndighet som varnar för att satir kan ”förlöjliga” och därigenom ”skada”?! (1/3) 👇🏻 pic.twitter.com/GBYOj3G4JJ
— Henrik Jönsson (@jonsson_henrik) May 24, 2022
Han tar sedan upp exemplet med Martin Ådahl (C), vars kritiserade framträdande i SVT-programmet ”Sverige möts” satiriserades av många Twitteranvändare.
Samhället bör markera åt ANDRA hållet: folkvalda toppolitiker måste tolerera att både häcklas och satiriseras utan att butthurt rya om fake news och vikten av ett sanningsministerium.
Det auktoritära hotet kommer från de som kräver mer kontroll över vad som sägs. Inte tvärt om.
— Henrik Jönsson (@jonsson_henrik) May 24, 2022
Nyheter Idag söker Myndigheten för psykologiskt försvar för en kommentar.
Läs även: Myndigheter i samarbete med Ibn Rushd om mänskliga rättigheter
Läs även: Myndighet: Kvinnors våld en del av ”mäns våld mot kvinnor”