Myndighet: Kvinnors våld en del av ”mäns våld mot kvinnor”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 18 jan 2022 2022-01-18
E-post

SVERIGE Våld i nära relationer är en del av mäns våld mot kvinnor – även när det är kvinnan som slår mannen. Det får man veta i en handbok från Jämställdhetsmyndigheten, rapporterar sajten Kvartal.

Handboken i fråga heter ”Inget att vänta på” och publicerades 2020. I den står det att ”mäns våld mot kvinnor” är ett paraplybegrepp som innefattar bland annat våld i nära relationer.

”Genom att inkludera begreppet våld i nära relationer i det överordnade begreppet mäns våld mot kvinnor innefattas även våld i samkönade relationer, eller för den delen kvinnors våld mot män i nära relationer”, skriver myndigheten.

Även när en kvinna slår sin partner i en lesbisk relation tycker myndigheten alltså att det rör sig om mäns våld mot kvinnor.

När Kvartal pratar med Berit Jernberg, den på Jämställdhetsmyndigheten som är ansvarig för handboken, säger hon bland annat att det är regeringen som har beslutat om denna definition av mäns våld mot kvinnor.

– Jag tror att de flesta förstår varför det heter så här faktiskt, säger hon.

Jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) har avböjt att kommentera saken för Kvartal.

Läs även: Jämställdhetsmyndigheten blir kvar – tack vare C och L

Läs även: Teodorescu Måwe: ”Resan från i-land till u-land gick snabbt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag