Centerpartister rasar mot partitoppen inför partiledarvalet: ”Elitistisk styrning”
Flera centerpartister är starkt kritiska till partiets valberedning, som valt bort Helena Lindahl som kandidat till partiledare. Lindahl var kritisk till januariavtalet, och har förts fram som kandidat av C-politiker i hela landet.
I slutet av september gick 18 centerpartister i hela landet ut med en debattartikel om att riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) borde ta över som partiledare efter Annie Lööf.
”Med Helena Lindahl som ledare kan partiet bli en starkare, grönare folkrörelse som är sakpolitiskt relevant för människor” skrev de bland annat.
I slutet av oktober stod det klart att Lindahl kandiderar till posten som partiledare för sitt parti.
– Jag har nyligen haft ett bra samtal med valberedningen i dag och har informerats av dem om att jag har fått rätt många nomineringar av medlemmar och kommunala kretsar, sade Helena Lindahl till Aftonbladet.
Lindahl har tidigare uppmärksammats för att hon som enda centerpartist röstade mot Stefan Löfven som ny partiledare efter valet 2018 och januariavtalet, men som partiledarkandidat tonade Lindahl ned sin image som ”rebell”.
– Jag tycker att det är ett epitet som andra har hittat på faktiskt. Jag känner mig inte särskilt rebellisk utan det var väl det att vid ett tillfälle så kände jag att jag behövde stå upp för det jag hade lovat väljarna och det var väldigt viktigt, sade Lindahl till Aftonbladet.
Läs även: Röstade mot Löfven – kandiderar till partiledare för C
På måndagen presenterade Centerpartiets valberedning de tre partiledarkandidaterna Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok på en pressträff. Bäckström är partiets gruppledare i riksdagen, Thand Ringqvist är vice gruppledare och Demirok är nyinvald riksdagsledamot.
Elisabeth Thand Ringqvist sade att hon vill satsa mer på klimatet och att hon oroas över ”auktoritära och konservativa krafter”.
– Jag är rädd för konsekvenserna för det toleranta samhället när auktoritära och konservativa krafter vinner allt mer mark. Och jag oroas över den utbredda vanmakt som människor känner runt om i landet, att inte kunna påverka sin vardag till det bättre, sade hon enligt SVT.
Nu riktas intern kritik mot valberedningen, som anklagas för en oklar urvalsprocess. Magnus Thulin, ersättare i riksdagen och tidigare vice ordförande för Centerpartiet i Malmö, som undertecknade debattartikeln för Helena Lindahl, säger till Aftonbladet att valberedningen inte redovisat hur många eller vilka som blivit nominerade och hur man gjort sitt urval.
– Fram till att man valde ut kandidaterna har det varit en väldigt stängd process. Man har inte redovisat hur många som blivit nominerade, vilka som blivit nominerade eller preciserat hur valberedningen arbetat för att ta fram kandidater, säger han till Aftonbladet.
– De som gillas av etablissemanget och tillhör eliten i partiet nomineras i större utsträckning. Vi har fått ett parti med ett tydligt maktskikt där vi i toppen har en elitistisk styrning där det på något sätt känns mer eller mindre förutbestämt hur saker och ting ska bli, säger Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln som också förespråkar Lindahl, till Aftonbladet.
– En konstig kultur har uppstått där det känns osunt hur det hänger ihop med valberedningen, partistyrelsen och partiledning. Om man säger att man ska ha en öppen process så skulle man tydligt ha redovisat nomineringarna, fortsätter hon.
Även Åres kommunalråd Can Savra vill se Lindahl som en kandidat.
– De här tre personerna är säkert utmärkta kandidater, men den person som blev näst mest kryssad i valet 2018 i Centerpartiet var Helena Lindahl. Hon har stort stöd på landsbygden och inom de gröna näringarna. Jag kan också notera att hon fick stort stöd när hon tillkännagav sin kandidatur för någon vecka sedan, säger Can Savran.
– Att inte pröva henne som kandidat är ett strategiskt misstag som sänder felaktiga signaler. Bara det faktum att hon fått ställa upp hade kunnat stärka Centerpartiet, oavsett om hon blivit partiledare eller inte, fortsätter han.
Valberedningens ordförande Jan Andersson försvarar emellertid processen.
– Jag tycker vi har varit öppna. Det har varit öppet att nominera för medlemmar, kretsar, distrikt och syskonorganisationer. Det har varit full öppenhet att skicka in kandidater till valberedningen, sedan har valberedningen lyssnat väldigt noga på hela Centerrörelsen.
Andersson menar att kritiken är väntad.
– Det finns alltid tankar om hur man kan göra på andra sätt. Valberedningen har känt sig trygg i hur vi ska jobba och vi har känt starkt stöd från partiorganisationen.
Helena Lindahl säger till Aftonbladet att hon är besviken att inte ha valts som kandidat.
– Det är klart att när man väl har bestämt sig för att satsa på det så blir man lite besviken, men samtidigt försöker jag tänka på att vara tacksam för det stöd jag fått, säger Lindahl.
– Det är faktiskt jättemånga som har hört av sig. De beklagar och tycker det är tråkigt, och skickar mycket värme, omtanke, pepp och stöd och vill att jag ska vara kvar i politiken, fortsätter hon.
Läs även: Annie Lööf avgår: ”En lättnad”