Missnöje med Lööf hos C på landsbygden: ”För oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 6 apr 2021 2021-04-06
E-post

VÄSTERBOTTEN Missnöjet med Centerpartiets vänstersväng växer bland centerpartister på landsbygden. – Där jag bor och verkar, det liv jag och många med mig vill leva, för oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater, säger Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln i Västerbotten, till Svenska Dagbladet.

Nu växer missnöjet med Annie Lööf och partiledningen inom Centerpartiet, rapporterar Svenska Dagbladet. Anledningen är beslutet att ingå i en eventuell S-regering efter valet 2022.

– Vi är beredda att sitta i regering med både socialdemokrater och moderater, sade Annie Lööf i en intervju med Expressen den 9 mars, bara dagar efter att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni meddelat att partiet kan tänka sig att ingå i en högerregering som får stöd av SD efter valet.

Läs även: Lööf öppnar för att sitta i regering med Löfven

Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln i Västerbotten, säger till Svenska Dagbladet att hon hamnade ”i chocktillstånd något dygn” efter att hon läst intervjun i Expressen.

– Jag undrar: När fattade vi det här beslutet? Det skulle jag vilja veta. Jag tog kontakt med partisekreteraren. Han sa att vi skulle diskutera det på stämman i höst. Men hon har ju redan gjort uttalandet! Jag är van vid att vi bestämmer sådant här på marknivå, säger Lundgren till SvD.

Lundgren säger att hon ”älskade väl inte januariavtalet”, men försvarade det inför lokala företagare, jägare och markägare.

– Jag har sagt det hon sa: Att vi skulle vara en nagel i ögat på Löfven och att vi skulle fälla regeringen om den inte gjorde som vi ville. Och så får man höra i en tidning att vi ska i regeringen med sossarna! Jag känner mig lurad.

Lundgren menar att de traditionella Centerpartisterna ignoreras av partiledningen.

– Där jag bor och verkar, det liv jag och många med mig vill leva, för oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater, säger Lundgren.

Lundgren och Centerpartiet i Vindeln har nominerat riksdagsledamoten Helena Lindahl till att ersätta Fredrick Federley i partistyrelsen och verkställande utskottet.

Lindahl kommer från Robertsfors i Västerbotten och var ensam i Centerpartiets riksdagsgrupp om att rösta nej till Januariavtalet.

– Här har socialdemokraterna dominerat så många kommuner i så många år att, ja, det är svårt att se något positivt med socialdemokrater. Och många räds miljöpartister, säger Lindahl till SvD och fortsätter:

– Nu har vi diskussionen om skogen, återigen. Trots att vi kommit överens i januarivalet har vi språkrör som är ute och säger att det ska göras reservat av hela fjällskogen, 525 000 hektar. Folk äger ju den där skogen.

– Det tas för givet att vi ska vara någon koloni som ska transportera naturresurser söderut och tillhandahålla rekreationsytor för storstadsbor.

Tidigare riksdagsledamoten Staffan Danielsson från Linköping, som nyligen uppmärksammades när han lämnade Centerpartiet i protest mot partiets utveckling, säger till SvD att ”alla gör som Annie vill”.

– Det har blivit en kultur i partiet att ledningen är karismatisk och vet bäst och att man ska tycka som de gör. Nu har de svängt 180 grader från att vilja ha en Kristersson-regering till att säga att man kan tänka sig en Löfven-regering. Alla hänger med på det. De gör som Annie säger, säger Danielsson, som menar att partiet förändrats.

– Det är inte samma parti som jag gick med i 1970. Vi har tömts på en del landsbygdsväljare och fått ett väldigt tillskott av godhjärtade kvinnor och unga i storstäderna.

Läs även: Lööfs ord som fick Danielsson att lämna Centerpartiet

Danielsson har tidigare berättat för Nyheter Idag att Expressens intervju med Annie Lööf fick honom att lämna partiet.

– Det var två nyckelmeningar i texten som var oerhört väl övertänkta, där Annie Lööf säger att vi kommer aldrig någonsin att kunna stödja eller vara med i en regering som har någon kontakt med Sverigedemokraterna.

– Nästa mening är att vi heller inte vill vara med i en regering som tar stöd av vänstern, men – underförstått – vi kan tänka oss det motvilligt. Centern har nu valt sida Löfven, och det var droppen som gjorde att jag var tvungen att lämna Centerpartiet, säger Danielsson till Nyheter Idag.

Danielsson berättar för Nyheter Idag att han kom på kant med partiledningen i migrationsfrågan efter att han upptäckt att många asylsökande ljög om sin ålder för att lättare få uppehållstillstånd.

– Jag är inte kritisk mot dem, det hade jag också gjort om jag var i det läget. Men jag är kritisk mot naiva Sverige, som såg detta i skolor, i HVB-hem, och ändå inte såg till att kontrollera åldern. Har man regler ska man följa dem.

– Sedan ville centern 2013 införa rätt för alla världens flyktingar som kunde ta sig till en svensk ambassad att söka asyl i Sverige, vilket är fullständigt naivt, orealistiskt och omöjligt. Inte ens Miljöpartiet driver den frågan.

På tisdagen rapporterade tidningen Nordsverige att Emil Källström från Örnsköldsvik, riksdagsledamot, medlem av Centerpartiets partistyrelse och partiets ekonomiska talesperson, lämnar sina politiska uppdrag när mandatperioden tar slut.

– Jag kommer givetvis att vara kvar i Centerpartiet, men ställer inte upp för några som helst uppdrag under den kommande mandatperioden. Jag vet ännu inte vad jag ska göra när jag lämnar riksdagen efter valet nästa år. Men jag stänger inte dörren för framtida kommunala uppdrag, säger Källström.

Källström säger till Allehanda att hans avhopp förvånade Annie Lööf, som informerades om hans beslut i förra veckan.

– Det var väl inte så att Annie hade sett den komma. Samtidigt som hon blev förvånad så visade hon förståelse för att jag har kommit fram till det här, säger Källström till Allehanda.

Källström har inte uttalat sig om att hans avhopp har att göra med något missnöje över Centerpartiets utveckling.

Läs även: Annie Lööfs besked efter L:s SD-öppning: ”Beklagar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag