Röstade mot Löfven – kandiderar till partiledare för C

Foto: Centerpartiet Västerbotten
  • Lördag 29 okt 2022 2022-10-29
E-post 338

Centerpartiets riksdagsledamot Helena Lindahl från Västerbotten röstade mot Stefan Löfven som statsminister och har under den senaste mandatperioden kritiserat sitt parti för samarbetet med Socialdemokraterna. Nu ställer hon upp som kandidat till ny partiledare efter Annie Lööf, rapporterar Aftonbladet.

– Jag har nyligen haft ett bra samtal med valberedningen i dag och har informerats av dem om att jag har fått rätt många nomineringar av medlemmar och kommunala kretsar, säger Helena Lindahl till Aftonbladet.

– De behöver vara representerade i den här processen och av den anledningen så har jag efter väldigt mycket funderingar meddelat att jag står till förfogande, fortsätter hon.

Lindahl var den enda i Centerpartiets riksdagsgrupp som röstade mot Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018 och januariavtalet.

”Jag kan inte stoppa Löfven från att bli vald, men han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister. Därför är det för mig självklart att inte stödja hans fortsatta regerande”, skrev Lindahl då på Facebook.

Läs även: Lindahl (C) efter Löfvens fiaskointervju: ”Har aldrig ångrat att jag röstade nej till Stefan Löfven”

Lindahl har även under mandatperioden varit kritisk till sitt partis samarbete med Socialdemokraterna.

– Här har socialdemokraterna dominerat så många kommuner i så många år att, ja, det är svårt att se något positivt med socialdemokrater. Och många räds miljöpartister, sade Lindahl till Svenska Dagbladet i april förra året, i en artikel om missnöjet med Annie Lööf hos C på landsbygden.

Som partiledarkandidat vill Lindahl emellertid tona ned sin tidigare roll som en ”rebell” inom C

– Jag tycker att det är ett epitet som andra har hittat på faktiskt. Jag känner mig inte särskilt rebellisk utan det var väl det att vid ett tillfälle så kände jag att jag behövde stå upp för det jag hade lovat väljarna och det var väldigt viktigt, säger Lindahl nu till Aftonbladet.

Lindahl vill bland annat bryta C:s nuvarande linje om att inte förhandla någonting med SD.

– Jag tänker att verkligheten ser annorlunda ut i dag. I dagens politik behöver man nog vara öppen för att åtminstone prata med alla. Det innebär ju inte att man ska förhandla allt med alla, säger hon till Aftonbladet.

Läs även: Missnöje med Lööf hos C på landsbygden: ”För oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater”

Läs även: C-rebellen Lindahl: Jag har fortfarande inte förtroende för Löfven

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag