Blev av med permobilen – körde för mycket
Under sommaren tvingades funktionshindrade Bengt-Inge Brelind i Horred lämna tillbaks sin permobil till Närhälsans rehabmottagning – på grund av att han använde den för mycket, rapporterar P4 Sjuhärad.
Enligt rehabmottagningen skulle Bengt-Inge få köra max två kilometer om dagen, annars skulle permobilen tas tillbaka.
– Då sa jag att det finns bara ett alternativ, att ni får hämta den, säger Bengt-Inge till P4.
Även Ann-Marie Bertilsson i Torestorp blir av med sin permobil på grund av att hon överskridit maxgränsen 2 kilometer om dagen.
– Jag trodde inte det var sant, att de sparkar på en som redan ligger ner, säger Ann-Marie till P4.
I de regler och riktlinjer som rör permobiler nämns emellertid inte något maxavstånd på 2 kilometer, enligt P4:s reporter, och regionens samordnare för hjälpmedelsfrågor skriver i ett mejl till P4 Sjuhärad att någon sådan maxgräns inte finns.
Däremot ska en permobil inte ersätta exempelvis färdtjänst, och aktiviteter och butiker som brukaren använder ska finnas på gångavstånd.
Bengt-Inge, som alltid levt ett aktivt liv, menar att ett gångavstånd för honom är betydligt mer än två kilometer.
– Jag tycker det är en nedvärdering av människan. De saker jag klarar av att göra med min permobil tycker jag att jag ska ha rätt att göra, för det är ju min frihet.
Nu har Bengt-Inge köpt en egen begangad permobil för 17 000 kronor som han tänker använda precis så mycket som han vill.
– Den är lite glappig, den är ju gammal, säger Bengt-Inge när han visar upp sitt inköp för P4:s reporter.
Chefen för Västra Götalandregionens rehab-verksamhet Helena Blomqvist skriver till P4 Sjuhärad att hon inte kan uttala sig om enskilda ärenden, men att det i varje fall görs en helhetsbedömning om permobilen används på det sätt som är avsett.
Läs även: Blågrön käftsmäll mot pensionärerna: Dyrare hemtjänst och äldreomsorg i Stockholm