Blågrön käftsmäll mot pensionärerna: Dyrare hemtjänst och äldreomsorg i Stockholm

  • Tisdag 27 nov 2018 2018-11-27
E-post 317

STOCKHOLM För att inte underminera finanserna kommer avgiften för äldreomsorgen och hemtjänsten att höjas, meddelar det blågröna styret i Stockholm. För den pensionär som betalar högsta avgiften kommer kostnaden att öka med 3228 kronor om året.

Stockholms stad styrs av den blågröna koalitionen mellan Alliansen och Miljöpartiet. När de blågröna presenterar sin budget innehåller den höjda avgifter för pensionärer som behöver hemtjänst och äldreomsorg, uppger Mitt i Stockholm.

– Det har inte varit några lätta avvägningar, men gör man inte det riskerar man att äldreomsorgens finansiering urholkas, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) till Mitt i Stockholm.

Inom äldreomsorgen finns en maxtaxa som berör avgiften för den hemtjänst man kan få i det egna hemmet, inom en dagverksamhet eller om man har särskilt boende med plats i flerbäddsrum.

Staten bestämmer taket för den maxavgift som kommunen får ta ut och idag är taket 1820 kronor i månaden i Stockholm. Det blågröna styret vill höja taket med 269 kronor i månaden vilket innebär en höjning med 3 228 kronor om året för den som ska betala den högsta avgiften.

Rolf Landkvist är 84 år gammal och har städhjälp en gång i månaden. Hans fru är äldre och orkar sällan gå och handla själv.

– Äldre som har det taskigt ställt borde få allting gratis – de har ju jobbat hela livet. Det har samhället råd med. Det finns andra saker man kan ta pengar ifrån istället för att gå på pensionärer, säger Rolf Landkvist till Mitt i Stockholm.

Erik Slottner menar att äldreomsorgens finansiering kan urholkas om man inte höjer avgiften och pekar på att andra kommuner genomförde en höjning redan 2016.

– Vi tycker att det är rimligt att även Stockholm höjer maxtaket, både Göteborg och Malmö har redan gjort det. Så klart motverkar det här effekten av en skattesänkning av pensionärsskatten. Det har inte varit några lätta avvägningar, men gör man inte det riskerar man att äldreomsorgens finansiering urholkas, säger Erik Slottner.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag