Nya korruptionshärvor i polisledningen

Mats Löfving och Anders Thornberg. Foto: Johan Fredriksson CC BY-SA 3.0 / Nyheter Idag
  • Torsdag 16 feb 2023 2023-02-16
E-post

I nästa vecka kommer Runar Viksten presentera sin utredning om härvan kring Mats Löfving, som gav sin älskarinna Linda Staaf jobbet som underättelsechef på Noa framför bättre meriterade som sökte samma tjänst. Nu avslöjar Polistidningen att Löfving misstänks för ett liknande jäv i ett annat ärende, medan Expressen har avslöjat att en annan polischef misstänks för att ha rekryterat sin flickvän till en attraktiv anställning.

Mats Löfving, tidigare chef för polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, utreds för misstänkt jäv efter att det avslöjats att han såg till att älskarinnan Linda Staaf blev underättelsechef på Noa framför bättre meriterade som ansökte till samma tjänst.

Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter

På tisdagen avslöjade Expressen att ytterligare en högt uppsatt polischef utreds för att ha gett sin flickvän en attraktiv tjänst. Den här gången handlar det om dåvarande regionpolischef Ulf Johansson. Rekryteringen polisanmäldes som grovt tjänstefel, men Åklagare Martin Tidén lade ner ärendet.

– Bara för att det ser konstigt eller skumt ut eller verkar olämpligt behöver det inte innebära att det är straffrättsligt angripbart, säger han till Expressen.

I anmälan om grovt tjänstefel, som gjordes vid årsskiftet, anklagas Ulf Johansson samt två underställda kolleger – den dåvarande biträdande regionpolischefen i Stockholm Robert Karlsson och chefen för regionkansliet i Stockholm Jennie von Alten – för att ha varit delaktiga i rekryteringen av flickvännen.

Expressen begärde ut anmälan, som polisen emellertid sekretessmarkerat i sin helhet. Polisforskaren och docenten Stefan Holgersson menar att polisen och åklagare på särskilda åklagarkammaren i flera fall väljer att sekretessbelägga allmänna handlingar där höga polischefer anmäls.

– Man maskar handlingarna för att man vill skydda de här personerna, säger han till Expressen.

Tidningen har dock kunnat ta del av innehållet på annat sätt, och granskat tillsättningen med hjälp av flera källor.

Enligt Expressens uppgifter var flickvännen vid årsskiftet 2019/2020 en av de 100 sökande till den attraktiva tjänsten. Flickvännen hade ingen tidigare erfarenhet från polismyndigheten när hon sökte jobbet, som var en samordnartjänst vid Stockholm city.

Ulf Johansson, som då var regionpolischef i Stockholm, ska enligt polisanmälan ha krävt att namnen på de sökande till tjänsten skulle föredras för honom och biträdande regionpolischef Robert Karlsson innan beslut fattades.

Anmälan hänvisar bland annat ett möte den 10 februari 2020 där Johansson ska ha fått information om de sökande. Expressen har begärt ut mötesprotokollet, men polisens presstjänst uppger att man inte hittar något protokoll.

Ulf Johansson är i dag regionpolischef för Uppsala, Västmanland och Gävleborgs län och lyder direkt under Thornberg. Han förnekar Expressens uppgifter i ett svar på mejl. ”Inte på något möte, varken på mötet den 10 februari eller på något annat möte, har rekryteringsprocessen avseende tjänsten i polisområde Stockholms city diskuterats med mig” skriver Johansson till tidningen.

Enligt Johansson har han inte ”beslutat eller på annat sätt medverkat i min sambos rekryteringsprocess eller anställningsärende. Ansvarig för rekryteringsprocessen var polisområde Stockholms city. Polismästaren i Stockholms city beslutade om min sambos anställning”.

Den polismästare han hänvisar till är Erik Widstrand, som enligt uppgifter till Expressen även är en av Ulf Johanssons privata vänner. Det var Widstrand som den 18 mars 2020 undertecknade hennes anställningskontrakt.

Varken flickvännen eller Erik Widstrand, som skrev under anställningskontraktet, vill uttala sig till Expressen.

– Det är klart att många reagerade när Ulfs flickvän sökte tjänsten på polisen. Jag tycker det var olämpligt att hon sökte tjänsten i Stockholm samtidigt som han var Stockholms högste polis då, säger en polisanställd med insyn i rekryteringsprocessen, till Expressen.

– Ulf Johansson kände till allt som skedde och höll sig lite på avstånd, men det var hans kompisar som tog beslutet och de visste ju precis vem hon var, säger en annan polisanställd.

Polisanmälan om tjänstefel lades ned 13 januari i år. Åklagaren vid särskilda åklagarkammaren Martin Tidén beslutade att inte inleda någon förundersökning i ärendet den 13 januari i år. Han säger till Expressen att jävsförhållandet inte var tillräckligt starkt.

– Det nådde inte upp till den graden av jävsförhållanden som skulle konstituera ett tjänstefel. Det är min uppfattning.

Ärendet ska nu utredas av polisens personalansvarsnämnd om eventuellt tjänstefel, efter ett beslut av rikspolischef Anders Thornberg.

– Det finns ibland en vänskapskorruption, men det finns framför allt en ambition att inte utreda saker som kan bli skandaler, kommenterar polisforskaren Stefan Holgersson härvan kring Ulf Johansson.

Läs även: Detta talar för att Linda Staaf ljuger

Samtidigt som härvan kring Ulf Johansson rullas upp rapporterar Polistidningen att Löfving utreds om ett ytterligare jäv till förmån för en person han haft en relation med. Den här gången handlar det om när han var ordförande för myndighetens nationella skyddskommitté. Enligt uppgift ska Löfving haft en relation med en facklig företrädare som också satt i kommittén, något Löfving ska ha lämnat motstridiga uppgifter om.

Enligt rikspolischef Anders Thornberg ska Löfving under ett telefonsamtal ha sagt att relationen i fråga inleddes 2016, en tidpunkt då både han och den dåvarande fackliga företrädaren var ledamöter i nationella skyddskommittén. Thornberg brottsanmälde Löfving till Polisens avdelning för särskilda utredningar på grund av misstänkt jäv.

Vice överåklagare Bengt Åsbäck behandlade anmälan i mitten av december förra året och beslöt att inte inleda någon förundersökning då ”uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

I januari i år beslutade Thornberg om att inleda en arbetsrättslig utredning. Under den har Löfving ändrat sin historia till att relationen i fråga inleddes först 2018, en månad efter att personen lämnat alla sina fackliga uppdrag. Som förklaring till sin tidigare uppgift uppgav Löfving att han inte var ”mentalt förberedd på den frågan”, och att han var osäker på tidpunkten.

Löfving upprepar det nya påståendet till Polistidningens reporter.

– Jag var oförberedd på den och var inte tillräckligt stringent i svaret och var tvungen att återkomma med rätt tid efteråt.

Polistidningen: Men det är inte så att du förnekar att du från början sade att ni inledde den här relationen 2016?

– Nej, jag kan ha sagt det, men under osäkerhet.

Polistidningen: Det är ändå två års skillnad mot vad du uppgav senare. Hur kunde det bli så fel?

– Som jag sade. Jag var oförberedd och svarade så. Samtidigt signalerade jag osäkerhet.

På onsdagen rapporterade Svenska Dagbladet att utredaren Runar Vikstens utredning om härvan kring Mats Löfving och Linda Staad har färdigställts och kommer att presenteras på onsdagen den 22 februari.

– Arbetet har gått enligt plan och jag har fått prata med de människor som jag velat prata med. Jag har fått ett bra grepp om vad som hänt och kommer presentera en del slutsatser. Alla kommer inte att hålla med om dem, säger Runar Viksten.

Hur menar du?

– En annan utredare hade kanske kommit till andra slutsatser. Men jag står för den här bedömningen, säger Runar Viksten, som tillägger att han tror att vissa kommer att bli förvånade.

Att Runar Viksten utsetts till att utreda affären har emellertid väckt kritik, då Runsten tidigare friat Anders Thornberg från klander i en annan utredning

Läs även: Rikspolischef Thornberg utsåg utredare som friat honom tidigare: ”Det stinker”

Den gången var Thornberg chef för Säpo, och Viksten utredde hur Säpo agerat kring Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan i Stockholm år 2017, då fem personer mördades.

Säpo, där Anders Thorberg var chef, hade börjat utreda Akilov den 31 augusti 2016 efter att ha fått tips. Säpo slutade emellertid granska Akilov den 19 januari 2017 – vid samma tid som Akilov enligt åtalet mot honom började planera attacken på Drottninggatan.

Den gången kom Runsten fram till att Säpo och Säpochefen Anders Thornberg inte hade gjort något fel, skrev Aftonbladet när Runstens rapport offentliggjordes i början av februari 2018.

Runsten menade i sin rapport att ”Säkerhetspolisen har en väl fungerande organisation”, trots att Säpo haft tillgång till uppgifter om att Akilov chattat om terrorplaner med IS-medlemmar i utlandet.

Enligt Runsten var uppgifterna om Akilovs terrorchattar inte värda att ta på större allvar. ”Informationen som kommit in till Säkerhetspolisen har byggt på chattar på sociala medier som rört tänkbara möjligheter för terroristdåd och inte om några konkreta planer”, skrev han bland annat.

Läs även: Linda Staafs påstående synat – här är alla mejl om henne till polisen

Läs även: Förtroendet för polisen störtdyker efter Linda Staaf-affären

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag