Förtroendet för polisen störtdyker efter Linda Staaf-affären

Staaf och Löfving. Foto: Europol / Johan Fredriksson CC BY-SA 3.0
  • Söndag 8 jan 2023 2023-01-08
E-post 380

Under december månad har Polismyndigheten skakats av avslöjandet att Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa) haft ett förhållande med sin chef Mats Löfving – som värvade henne till posten som underrättelsechef framför flera mer välmeriterade kandidater. En undersökning gjord av Aftonbladet/Demoskop visar nu att allmänhetens förtroende för polisen har störtdykt efter Linda Staaf-affären.

Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter

I den förra mätningen, som gjordes fram till den 1 december, angav 17 procent att de hade litet förtroende för polisen. I den nya mätningen har den siffran ökat med hela 10 procentenheter till 27 procent.

När det gäller de som angav att de har stort förtroende för polisen har siffran minskat med 11 procentenheter, från 61 procent i den förra mätningen till 50 procent i den senaste. Andelen som anger att de varken har stort eller litet förtroende för polisen har ökat med en procentenhet, från 22 till 23 procent.

Demoskops vd Karin Nelson säger till Aftonbladet att Linda Staaf-affären med största sannolikhet förklarar det minskade förtroendet för polisen.

– Jag har svårt att se att det skulle finnas något annat skäl. Det var en väldigt intensiv händelseutveckling och nyhetsrapportering mellan första och andra mätningen och jag har därför svårt att tänka mig att någon annan händelse skulle ha påverkat förtroendet i den här riktningen, säger hon till tidningen.

Läs även: Detta talar för att Linda Staaf ljuger

Läs även: Linda Staafs påstående synat – här är alla mejl om henne till polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag