Brittisk vänstertidning rasar mot blågul kärnkraft
Den svenska regeringens planer på att bygga ny kärnkraft får rött kort av brittiska vänstertidningen The Guardian. Tidningen uppger att den blågula regeringen har planer på att bygga upp till tio nya kärnkraftsreaktorer, och hävdar att planerna får kritik från miljöexperter.
Tidningen har talat med två experter. Den första är Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid universitetet i Lund och sedan länge en hängiven kärnkraftsmotståndare.
År 2019 hävdade Nilsson exempelvis att ny kärnkraft inte ”klarar konkurrensen från snabbväxande vindkrafts- och solcellsteknik” i en artikel publicerad av Lunds universitet.
I artikeln hävdar Nilsson att Sverige om 20 – 30 år kan vara ”helt självförsörjande på el från vatten, vind och sol”. I det scenariot skulle vindkraften stå för 40 procent av den svenska elförsörjningen – något som i praktiken visat sig väldigt svårt att uppnå dagar då det inte blåser.
På frågan om hur Sverige ska klara elförsörningen genom vindkraft under kalla vinterdagar när det inte blåser menade Nilsson att man kan lagra och importera.
– Tillgången på el måste matcha efterfrågan i varje ögonblick. Är efterfrågan väldigt hög kan man jämna ut den med hjälp av laststyrning. Eller så ökar man tillförseln genom lagrad energi och import om inte produktionen räcker till, sade Nilsson.
I praktiken har det emellertid visat sig att möjligheten att lagra energi från vindkraft är nära nog obefintlig, samtidigt som priset för import från vindkraftsberoende grannländer som Danmark och Tyskland är skyhögt för kalla vinterdagar med lite blåst.
Trots det står Nilsson på sig när han fyra år senare intervjuas av The Guardian. De senaste årens europeiska och svenska energikris till trots menar han fortfarande att vindkraft är framtiden.
– Du kan inte säkert säga att vi behöver 10 nya reaktorer. Just nu sker ökningen i elproduktion i Sverige genom vinkraft, säger Lars J Nilsson till tidningen.
Nilsson menar att ny kärnkraft till stor del kommer bekostas av svenska skattebetalare, och hävdar att regeringens planer därför mötts av en ”ljummen respons”.
Han är också orolig för att Sveriges rykte som ett föregångsland inom miljövänlig energi kan ta skada om den svenska kärnkraften byggs ut.
– Sverige kommer delvis förlora den profilen. Nu kommer momentum och progressivitet från EU och Bryssel, säger Nilsson till The Guardian.
Den andra ”experten” som får såga de svenska kärnkraftsplanerna i The Guardian är Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, med en bakgrund inom Svenska Kyrkan, Lutherhjälpen samt som ordförande för Fairtrade.
– De avleder fokus från det som verkligen behövs just nu, vilket är att producera tillräckligt mycket energi år 2030, säger Lexén, som hänvisar till ännu icke existerande lagrigsmöjligheter för energi från vindkraft, och anklagar kärnkraftsplanerna för att vara ”gammaldags”
– Vi håller inte med energiministern när hon säger att vi för att bygga ny vindkraft behöver mer kärnkraft. Vi tycker det är lite gammaldags, säger Lexén till The Guardian.
Läs även: Kärnkraft bäst för klimatet vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid
Läs även: Purmokhtari: Ingen order till Vattenfall att bygga ny kärnkraft