Pourmokhtari: Ingen order till Vattenfall att bygga ny kärnkraft

Bild: Hamid Ershad Sarabi/CC BY-SA 4.0/Public domain
  • Fredag 11 aug 2023 2023-08-11
E-post

Trots att det är en av punkterna i Tidöavtalet, kommer regeringen inte beordra statligt ägda energijätten Vattenfall att bygga ny kärnkraft, säger Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari. Istället vill man skapa marknadsmässiga förutsättningar som gör att Vattenfall frivilligt bygger ny kärnkraft. Den tidigare rödgröna regeringen hade inga sådana dubier, utan styrde Vattenfall så att bolaget slutade med brunkol och inte investerade i ny kärnkraft.

I Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna står det att statligt ägda energijätten Vattenfall ska påbörja byggandet av ny kärnkraft vid Ringhals och på andra platser.

Trots det vill Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari inte beordra Vattenfall att bygga ny kärnkraft. Istället ska det räcka med att skapa marknadsmässiga förutsättningar för att ny kärnkraft blir byggd, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

– Man får se till så att man skapar förutsättningar så att även Vattenfall ser det marknadsmässiga skälet till att också investera i ny kärnkraft i Sverige, säger Romina Pourmokhtari.

Aftonbladet: Så man behöver alltså inte beordra Vattenfall att bygga ny kärnkraft?

– Nej, det behöver man inte, svarar hon.

Enligt Pourmokhtari måste Vattenfall fatta ett självständigt beslut kring en eventuell investering i ny kärnkraft, samtidigt som hon påpekar att regeringen är redo att pressa bolaget i frågan.

– Det finns en anledning till att våra statliga bolag är upplagda som de är, men ser vi ett behov av att vara tydligare gentemot Vattenfall med de olika möjligheter som regeringen har att tillgå, så kommer vi såklart att nyttja det, säger hon.

– Vi har en majoritet i riksdagen, vi kommer att gasa på för kärnkraften nu och vi ser hur oppositionen sakta men säkert slingrar sig åt vårt håll i frågan.

Även energiminister Ebba Busch har ställt sig tvekande till att beordra Vattenfall att bygga ny kärnkraft. I en intervju i Aftonbladet i juli sade Ebba Busch att det inte är nödvändigt med en order från regeringen då bolaget enligt Busch är på väg att bygga ut kärnkraften ändå.

– Det beror på vad som händer. Det är för tidigt att säga. Vattenfall är ett livskraftigt bolag och det vill man värna, såklart, sade Ebba Busch.

Regeringens linje står i bjärt kontrast till hur den rödgröna regeringen under Stefan Löfven hanterade Vattenfall. Den 2 oktober 2014, efter den rödgröna valsegern samma år, meddelade Miljöpartiet triumferande att den rödgröna regeringen kommer att ”styra Vattenfall så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt har tillåtit.”

På liknande sätt styrde den rödgröna regeringen bort Vattenfall från att investera i ny kärnkraft, vilket Miljöpartiets dåvarande energipolitiska talesperson Lise Nordin avlöjade i en intervju i podcasten ”Solcellskollen år 2018.

– Den nya regeringen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, bestämde att vattenfall inte ska lägga massa pengar på ny kärnkraft utan de ska fokusera på att nå vårt mål om 100 procent förnybar energi. Som statligt bolag ska deras fokus vara att vara föregångare i omställningen, sade Nordin bland annat.

Enligt Nordin kom regeringen till rätta med Vattenfall genom vad hon kallar för ”informell styrning”, vilket innebar att kärnkraftsmotståndaren Tomas Kåberger tillsattes i Vattenfalls styrelse.

– Man ska ju förstås inte använda de statliga bolagen som ett verktyg i politisk inriktning, men den här regeringen sa ju att vi behöver komplettera kompetensen i den styrelsen, med kompetens inom förnybar energi, och det är väldigt viktigt och bra att man gjorde det, sade Nordin.

Läs även: Tovatt: ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Läs även: Miljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag