Erdogan beklagar fortsatta koranbränningar
Efter ett möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet ”beklagar” om koranbränningarna i Sverige fortsätter. Erdogan sade också att man från turkiskt håll inte vet hur länge frågan om Sveriges Nato-ansökan kommer diskuteras i landets parlament, vilket väcker farhågor om att landet inte kommer godkänna Sveriges Nato-ansökan under hösten.
På söndagen besökte Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Ungerns huvudstad Budapest där han togs emot av landets premiärminister Viktor Orbán, rapporterar SvD. På dagordningen stod bland annat diskussioner om Sveriges medlemskap i Nato, som varken Ungern eller Turkiet ännu godkänt, och på måndag eftermiddag kom det första uttalandet från Erdogan efter mötet.
– Om attackerna på våra heligheter fortsätter – då beklagar vi, säger Erdogan enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.
– Vi vet inte hur lång tid den här frågan kommer att diskuteras i parlamentet, tillade Erdogan.
– Vi kom överens om att hålla ständig kontakt och att hålla varandra informerade om status och framsteg för den parlamentariska processen, säger Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó.
Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger till SvD att det nya uttalandet från Erdogan är bekymmersamt för Sverige.
– En mer optimistisk tolkning av uttalandet är att det är ett förhandlingsutspel. Den amerikanska kongressen har ännu inte sagt att de ska släppa igenom försäljningen av F-16-plan till Turkiet, och då vill Erdogan ha kvar ett förhandlingskort gentemot den amerikanska kongressen.
En annan tolkning är enligt Levin att Erdogan fortfarande inte har bestämt sig, och anser att han gjort tillräckligt i det här läget.
– Han lovade att skicka beslutet till det turkiska parlamentet, och nu säger han att han inte kan garantera att de röstar ja och att Sverige exempelvis måste se till att koranbränningar upphör.
SvD: Och om koranbränningarna fortsätter under hösten?
– Om vi ser fortsatt medvetna försök att provocera Erdogan, både i form av koranbränningar och demonstrationer med PKK-flaggor, då tror jag att det kan ställa till med allvarliga problem för ratificeringen och dra ut på tiden. Potentiellt förbi oktober, säger Paul Levin.
Utrikesminister Tobias Billström säger till Ekot att man från regeringens sida litar på att Turkiet kommer godkänna Sveriges Nato-medlemskap, vilket utlovats på toppmötet i Vilnius.
– Ett handslag är ett handslag. Vi utgår från att ratificeringsprocessen kommer att påbörjas i Ankara, och när det sker kommer också ratificeringsprocessen att påbörjas i Budapest enligt de utfästelser som har gjorts från den ungerska regeringens sida om att de inte kommer att vara sist, säger Billström.
Läs även: Erdogans nya krav: Öppna vägen in i EU