Erdogans nya krav: Öppna vägen in i EU

Bild: Public Domain
  • Måndag 10 jul 2023 2023-07-10
E-post 0

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställer nu ett nytt krav för att landet ska släppa in Sverige i Nato: Att EU återupptar förhandlingar om EU-medlemskap med Turkiet, rapporterar den regimvänliga turkiska tidningen Sabah.

Det nya kravet kommer dagen innan EU inleder sitt toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius.

 Ingen ska förvänta sig eftergifter och förståelse från oss. Vi kommer möta Stoltenberg och den svenska statsministern på kvällen, säger Erdogan.

Därefter kommer Erdogan med det nya kravet för att godkänna Sverige – nämligen att EU återupptar förhandlingarna om ett turkiskt medlemskap i EU:

– Först, öppna vägen för Turkiet in i EU.  Sedan kommer vi att öppna för Sverige, precis som vi har gjort för Finland, säger Erdogan.

Turkiet ansökte om EU-medlemskap 1987, med efter 2016 års misslyckade kupp och de åtgärder Erdogan vidtog efter det, då ett stort antal misstänkte kuppmakare, journalister och andra fängslades, har förhandlingarna avbrutits.

Från EU:s sida menar man att Turkiet inte längre uppfyller de krav på demokrati som krävs av en EU-kandidat.

Läs även: Erdogan kräver att Sverige stoppar PKK-demonstrationer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag