Busch backar om stoppat bistånd till Turkiet
På tisdagen sade vice statsminister Ebba Busch att det kan bli aktuellt att dra in biståndet till Turkiet om landet inte utlämnar gängledaren Rawa Majid, som misstänks för mord och grovt narkotikabrott, till Sverige. Men idag pudlar Busch, och säger att det handlade om ett ”generellt resonemang”.
Flera brutala mord som skakat Sverige under året, som mord på minderåriga och på anhöriga till gängkriminella, kopplas till den så kallade ”kurdiska räven” Rawa Majids kriminella nätverk.
Majids nätverk tros sedan tidigare befinna sig i blodiga konflikter med det så kallade Dalen-nätverket och Bandidos, och på senare tid tycks en intern konflikt ha drabbat organisationen.
På torsdagen i förra veckan blev en 60-årig kvinna mördad i sitt hem i Uppsala. Kvinnan är mor till en tidigare högt uppsatt medlem av Majids nätverk, som nu tros ha hamnat i konflikt med Rawa Majid. Två minderåriga har gripits som misstänkta för mordet.
Rawa Majid är häktad i sin frånvaro som misstänkt för mord och befinner sig i Turkiet, där han är medborgare. Landet vägrar emellertid lämna ut honom till Sverige med hänvisning till hans medborgarskap.
På tisdagen sade Ebba Busch (KD), som bland annat är vice statsminister, till Aftonbladet att det kan bli aktuellt att dra in det svenska biståndet till Turkiet om Majid inte utlämnas.
– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge, säger Ebba Busch till Aftonbladet.
– Det här är ett grundläggande förhållningssätt till kriminella som vi applicerar. Vi har talat klarspråk i andra frågor, nu får vi fortsätta hålla den linjen, även vad gäller medborgare oavsett vilket land de kommer ifrån, fortsätter hon.
Statsminister Ulf Kristersson sade emellertid samma dag att varken Sverige eller Turkiet normalt sett utlämnar sina egna medborgare till andra länder.
– Däremot är det viktigt med polisiärt samarbete och min mycket tydliga bild är att efter att Sverige börjat samarbeta med Turkiet för att stoppa PKK-terrorism, så samarbetar också polismyndigheterna och säkerhetspoliserna mycket närmare än tidigare, säger Kristersson till Aftonbladet.
På onsdagen pudlar Ebba Busch från sitt tidigare uttalande med en skriftlig kommentar till Aftonbladet.
”Uttalandet var ett generellt resonemang att länder som får bistånd också bör kunna förväntas ha samarbete i rättsliga frågor” skriver Ebba Busch, som även upprepar det Kristersson tidigare sagt i frågan.
”Både Sverige och Turkiet har förbud mot utlämning av egna medborgare. Våra länder har ett samarbete i den här typen av frågor och vi har en dialog om hur samarbetet kan förbättras” skriver Busch.
Under en pressträff på onsdag morgon fick Busch frågor om sitt tidigare utspel.
– Låt mig vara väldigt tydlig. Jag uttalar mig inte i specifika fall. Det vore olämpligt. I går gav jag ett generellt resonemang om hur Sverige arbetar mycket mer aktivt nu och kommer att göra det framöver, lägger om politiken för att verkställa utvisningar, sa Ebba Busch och fortsatte:
– Det finns just nu ingen aktuell, pågående diskussion om att det skulle bli aktuellt att dra in bistånd eller något kopplat till Turkiet. Det skulle jag aldrig uttala mig om kopplat till ett enskilt fall.
Flera av de övriga riksdagspartierna vill emellertid se regeringen göra mer för att få Rawa Majid utlämnad från Turkiet.
– Hittills har jag inte sett regeringen göra något. Det enklaste är att man tar upp detta med den turkiska ambassadören. Inte ens det har jag sett att man har gjort, säger tidigare justitieminister Morgan Johansson (S), som anser att överenskommelsen mellan Sverige och Turkiet om det svenska Nato-inträdet bör användas för att lösa krisen.
– Turkiet kan inte bara ställa krav på Sverige, vi måste kunna ställa krav på dem. Vi kan inte acceptera att det sitter grovt kriminella i Turkiet och planerar mycket allvarlig brottslighet i Sverige. Vi ser varje dag hur gängkriget, orkestrerat från den här gangstern, bara blir värre och värre, säger han till Aftonbladet.
Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill att regeringen gör mer för att få Majid utlämnad.
– Lös det, inget land accepterar att en person lever lyxliv i ett annat land och beordrar mord på unga människor och skapar ett enormt lidande i Sverige, säger hon till Aftonbladet.
Kraven på hårdare tag mot Turkiet kommer emellertid inte bara från vänsteroppositionen. Även regeringens stödparti Sverigedemokraterna vill att regeringen ställer tuffare krav på Turkiet.
– Det rimliga är att personen lagförs i Turkiet. Om Turkiet inte vill det, om man inte gör något, då bör man utlämna honom så att vi kan lagföra honom, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson, som tillägger att frågan ligger utanför Sverigedemokraternas och regeringens samarbete.
– Jag tycker man ska ställa hårda krav på Turkiet. Att den här personen antingen blir tillfångatagen och lagförs eller utlämnas till Sverige för lagföring här, säger Åkesson till Aftonbladet.
Läs även: ”Kurdiska räven” sågas av svärmor