Styrelseledamot i Ungdom Mot Rasism: ”En flagga jag skulle kunna gå runt med på stan” – Fick uppdraget som nämndeman

Till vänster, Rague och Stefan. I mitten en kille som går med flaggan på stan. Uppe till höger, Rague och Mona. Nere til höger, Ragues attack mot Aftonbladet.
  • Lördag 27 feb 2016 2016-02-27
E-post

STOCKHOLM ”Vi står sida vid sida för att välkomna alla våra medmänniskor som söker skydd, frihet, trygghet i vårt vackra Sverige”, skriver Rague Ali Youssouf i samband med en bild på sig själv och statsminister Stefan Löfven från integrationsjippot ”Sverige Tillsammans”. Knappt fyra månader senare försvarar han Islamiska Statens flagga i samband men en artikel om dödshot: ”Be till Allah eller dö”. – Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan, säger han till Gefle Dagblad.

  • Han är talesperson för Gävles moské
  • Har förtroendeuppdrag som styrelseledamot i Ungdom Mot Rasism
  • Anklagar Aftonbladet för islamofobi på grund av negativ publicitet av IS terrorflagga
  • Blev invald som nämndeman i tingsrätten på Mp-mandat
  • Minglar med Stefan Löfven, Mona Sahlin och Karl-Petter Thorwaldsson
  • Nyheter Idag har talat med Rague Ali Youssouf: ”Då hade jag pratat på ett annat sätt än jag gör nu”

Den 12 oktober arrangerade den rödgröna regeringen integrationsjippot ”Sverige Tillsammans” där bland annat en kör sjöng ”Halleluja” för att hylla invandringen till Sverige, något som Nyheter Idag tidigare rapporterat om. I samband med eventet passade nuvarande Gävle moskés talesperson Rague Ali Youssouf på att att umgås med statsminister Stefan Löfven och de bägge lät sig också fotograferas tillsammans.

”Vi står sida vid sida för att välkomna alla våra medmänniskor som söker skydd, frihet, trygghet i vårt vackra Sverige”, skriver Rague Ali Youssouf i anslutning till bilden.

”Är en flagga jag skulle kunna gå runt med på stan”

Nyligen uppmärksammades Rague Ali Youssouf av Gefle Dagblad i samband med en granskning av Gävle moské. I granskningen berättar tidningen att moskéns styrelseledamot Ali Al-Ganas publicerat bilder i sociala medier på Islamiska Statens flagga samt skrivit att ”vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga.”

Även Rague Ali Youssouf är invald i styrelsen och Gefle Dagblad berättar att han kritiserat Aftonbladet för islamofobi på Facebook. Det var i samband med en artikel om att någon målat islamiska statens flagga tillsammans med budskapet ”Pray to Allah or die” på en skola som han reagerade.

”En av Sveriges största tidning sprider islamofobi genom att kalla den ädla flagga för daesh flagga. Denna flagga har funnits långt innan Daesh”, kommenterar han Aftonbladets artikel.

När Rague Ali Youssouf får frågor om den här flaggan av Gefle Dagblad, med anledning av att hans kollega i styrelsen för moskén har publicerat flera bilder på islamiska statens flagga – varav en bild på flaggan tillsammans med ett automatvapen – förtydligar han sin inställning.

– Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan. Bara för att rasister går runt med Sveriges flagga betyder inte det att det är rasisternas flagga, säger han.

Artikeln fortsätter under bilden

Inget konstigt med de här bilderna, enligt talespersonen för Gävle moské.

Styrelseledamoten i Gävle moské, Ali Al-Ganas, lade upp de här bilderna på Instagram – Något som Rague Ali Youssouf försvarar.

Löfvens partikamrat: ”Inga belägg för några kopplingar mellan extremism och Gävle moské eller islamiska center enligt Säpo”

Två dagar efter att Rague Ali Youssouf träffade Stefan Löfven på evenemanget ”Sverige Tillsammans” skriver Rague en ny statusuppdatering på Facebook där han samtidigt publicerar en skärmdump från ett Twitter-inlägg av Löfvens partikamrat och tillika Socialdemokraternas kommunalråd i Gävle, Jörgen Edsvik.

”Inga belägg för några kopplingar mellan extremism och Gävle moské eller islamiska center enligt Säpo”, skriver Löfvens partikamrat i tweeten.

Tweeten från kommunalrådet kommenteras även av Rague Ali Youssouf, som själv förefaller vara välunderrättad om vad Säpo har haft att berätta för Gävles politiker.

”T o m påpekades det av SÄPO att det var anmärkningsvärt att påstå att imamen här hade kopplingar eller var Sveriges kontaktperson för ISIS”, skriver Rague i ett inlägg på Facebook.

Han passar även på att tacka kommunalrådet Jörgen Edsvik i samma statusuppdatering samt taggar honom i inlägget, något man kan göra om man lagt till varandra som vänner på Facebook.

”Jag är stolt över att Gävle kommun har politiker som Jörgen Edsvik som ta ansvar på riktig”, avslutar han inlägget.

Rague Youssouf om att Moderat länkat till Fria Tider: ”Man kan inte dela sådant här och sedan säga att man inte visste vad det var”

Även om Rague Youssouf tycker det är okej att dela Islamiska Statens terrorflagga i sociala medier, finns det gränser även för honom. När vänstertidningen Arbetarbladet i januari 2016 uppmärksammade att Gävle-moderaternas dåvarande socialnämndsordförande Jan Rust delat artiklar från sajten Fria Tider erbjöd sig Rague att utbilda Moderaterna i antirasism. Han var även djupt kritisk till Rust.

– Han är inte lämplig att leda socialnämnden. Man kan inte dela sådant här och sedan säga att man inte visste vad det var, förklarade Rague Yussuf till vänstertidningen.

Rust kom senare att avgå från sitt politiska uppdrag för att han länkat till Fria Tider. Men när Rague Youssouf själv får kritiska frågor av Gefle Dagblad med anledning av att hans styrelsekamrat delat den ökända terrorflaggan i sociala medier, använder han samma typ av förklaring som han tidigare själv underkände.

– Jag vet inte vilken typ av flagga som IS använder sig av, förklarade Rague Ali Youssouf till sitt försvar.

Men Rague Youssoufs samhällsengagemang slutar inte med sociala medier och det uppmärksammade uppdraget i Gävle moské. Enligt uppgifter han själv lämnat i sociala medier har han haft ett politiskt engagemang i Socialdemokraterna.

Umgicks med Mona Sahlin som nu är regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism

Inför valet 2014 arrangerade Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, ett valläger på konferensgården Bommersvik. Bilder som Rague låtit publicera på Instagram, taggade med såväl ”valläger14” samt ”SSU14”, visar honom tillsammans med makthavare som Stefan Löfven, LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och även Mona Sahlin som idag har uppdraget som Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

”Chillar med Mona Sahlin”, skriver Rague själv på Instagram i anslutning till bilden.

Artikeln fortsätter under bilden

Rague har träffat och umgåtts med flera S-toppar.

Rague har träffat och umgåtts med flera S-toppar.

I Mona Sahlins arbete mot våldsbejakande extremism ligger fokus på bland annat rekrytering till terrorstaten IS. På hemsidan ”Samtalskompassen”, en sajt som drivs i regi av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, beskrivs IS-flaggan som att ”den används uteslutande av jihadistiska grupper som bedriver en militant kamp”.

Journalisterna Anna-Lena Lodenius och Magnus Sandelin har arbetat med utbildningsmaterialet som finns att läsa på sajten Samtalskompassen. Magnus Sandelin har även ingått i det expertråd som var knutet till den av regeringen tillsatta utredningen ”Ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism”, enligt hans egen blogg.

Nyheter Idag har talat med Sandelin för att undersöka om han känner till Rague Ali Youssuf, som alltså umgåtts med en rad S-toppar inklusive samordnaren mot våldsbejakande extremism. Förutom engagemanget i SSU har Rague även blivit invald som nämndeman i tingsrätten, något vi kollade av med Sandelin.

– Nej, jag känner inte till honom faktiskt, säger han till Nyheter Idag.

Rague har förtroendeuppdrag som styrelseledamot för Ungdom Mot Rasism: ”Då hade jag pratat på ett annat sätt än jag gör nu”

Men samhällsengagemanget slutar inte där. Rague Ali Youssuf är även förtroendevald som styrelseledamot i den antirasistiska organisationen Ungdom Mot Rasism – en organisation som bland annat arbetar med frågor som islamofobi. Enligt Rague är det islamofobi att kalla den flagga som terrorstaten IS använder sig av för ”daesh flagga”.

Men när Nyheter Idag kontaktar Rague för att fråga om han i sin roll som styrelseledamot i Ungdom Mot Rasism tänker arbeta för att motverka negativ publicitet om den flagga som terrorstaten IS använder – något han själv menar är islamofobi – då är han inte pigg på att tala med oss.

– Du ringer mig i egenskap av talesperson och jag pratar med dig i egenskap av talesperson och då pratar jag i moskéns namn, och jag vill inte prata som Rague, när jag pratar med media pratar jag som talesperson. Då är inte min egna uppfattning så viktig i det fallet.

Men jag tänker att du är engagerat i annat med, som Ungdom Mot Rasism, och då tänker jag att man kan prata om det utifrån andra perspektiv, och som dig själv också, du är ju inte bara talesperson för moskén?

– Det stämmer, jag ser att du läst på ganska mycket om mig. Det stämmer att jag är aktiv i Ungdom Mot Rasism och en rad andra organisationer, och det hade varit annat om du ringt mig i egenskap av styrelseledamot för Ungdom Mot Rasism. Då hade jag pratat på ett annat sätt än jag gör nu. Nu när du ringer mig och pratar om de här skriverierna…

Artikeln fortsätter under bilden

Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation= UMRs förbundsstyrelse 2015-2016. 2015 kommer vara inshallah ett år som mångfald, antirasism demokrati bli högst upp på agendan, skriver Rague när han publicerar den här bilden på Facebook.

Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation= UMRs förbundsstyrelse 2015-2016. 2015 kommer vara inshallah ett år som mångfald, antirasism demokrati bli högst upp på agendan, skriver Rague när han publicerar den här bilden på Facebook.

Oavsett vad Nyheter Idag frågar slutar det med att Rague hänvisar till Gävle moskés hemsida. På den hemsidan finns ett pressmeddelande där Gefle Dagblad anklagas för rasism med anledning av deras återkommande granskningar av moskén. I det pressmeddelandet tar moskéns Imam den omdiskuterade flaggan i försvar och menar att den inte får kopplas till en specifik grupp. Istället menar han att symbolen i flaggan, som innehåller en variant av den muslimska trosbekännelsen, i praktiken representerar alla muslimer.

Men på sajten Samtalskompassen definieras den flagga som terrorstaten IS använder på ett helt annat sätt. Där menar den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism att det är en flagga som används uteslutande av jihadistiska grupper som bedriver militant kamp.

”Ibland sägs att flaggan inte har med extremism att göra, utan islam. Den innehåller också komponenter knutna till islam som i sig inte är liktydiga med extremism, men designen på flaggan är ny och den används uteslutande av jihadistiska grupper som bedriver en militant kamp. Enligt experter symboliserar flaggan bland annat jihad och kampen för kalifatet. Att den muslimska trosbekännelsen finns med är också ett sätt för de här terrorgrupperna att försöka göra flaggan helig för muslimer”, står att läsa på Samtalskompassen.

Blev vald till nämndeman i tingsrätten på Miljöpartiets mandat: ”2 av 23 är rasifierade personer och resten vita personer”

Den 12 januari publicerar Rague Youssouf en bild på ett dokument med titel ”Introduktionsutbildning för nämndemän” på Facebook och i anslutning till bilden konstaterar han att ”Det är väldigt VIT här”. Han poängterar även att 2 av 23 är rasifierade personer och resten vita personer.

När Nyheter Idag undersöker med Gävle kommun visar det sig att Rague har valts till nämndeman i Gävle tingsrätt på Miljöpartiets mandat. Nyheter Idag har talat med Roger Persson, politiskt aktiv i Gävle med tunga uppdrag för Miljöpartiet. Persson är kommunalråd, sitter i partiets styrelse för lokalföreningen samt har en rad uppdrag för kommunala bolag.

Han förklarar att Rague inte längre är aktuell som nämndeman i tingsrätten på Miljöpartiets mandat.

– Nej, vi beslutade i kommunfullmäktige i måndags för en vecka sedan, då valde vi ny nämndeman, säger Persson.

Men det som grusade Ragues planer på att utöva dömande makt i en av Sveriges tingsrätter har ingenting med hans inställning till terrorstaten IS flagga att göra. Det som stoppade honom kom att visa sig bero på något helt annat.

– Han har inte svenskt medborgarskap, så han får inte sitta som nämndeman. Så i praktiken har han inte varit nämndeman, utan det var en kort tid som det var ett missförstånd.

Vill du stödja Nyheter Idag och våra granskningar? Bidra med en slant via Swish på telefonnummer: 070 090 61 90 (Betalningsmottagare Joakim Ramstedt)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag