Riksdagen vägrar erkänna pågående folkmord av kristna: ”Ett hugg i ryggen”
STOCKHOLM Trots att det kommit rapporter och nyheter dagligen från Mellanöstern om Islamiska statens mord på etniska och religiösa minoriteter vägrade Sveriges riksdag att officiellt erkänna det som sker som ett folkmord. – Det är ett hugg i ryggen, säger Gabriel Haidari som själv är kristen med bakgrund i Mellanöstern.
När frågan nyligen var uppe för omröstning i riksdagen om att erkänna Islamiska statens folkmord på kristna och andra minoriteter var det bara L, KD och SD som valde att rösta för ett erkännande. Även de tre moderaterna Hanif Bali, Finn Bengtsson och Niklas Wykman valde att rösta för ett erkännande, i strid med Moderaternas partilinje.
”Människor blir mördade på grund av deras etniska bakgrund”
Nyheter Idag har talat med mc-knutten Gabriel Haidari som själv är kristen Assyrier med bakgrund i Mellanöstern. Han tillhör en av de minoriteter som utsätts för Islamiska statens pågående folkmord. Och han är allt annat än imponerad av riksdagens omröstning.
– Det är en så brutal grej som händer, där människor blir mördade på grund av deras etniska bakgrund eller deras religion. Det är klart man vill ha ett erkännande för det.
De partier som varit mest passiva i frågan är Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den kristna tidningen Dagen berättar att alla partier utom just S och MP i talarstolen erkände det som sker som ett folkmord, trots att det bara var tre partier som sedan ville se ett erkännande från riksdagen.
Dagen berättar att Anders Österberg (S) sträckte sig till att kalla det hela ett ”försök till folkmord”, något som väckte reaktioner i riksdagen. Även Haidari är allt annat än imponerad av Socialdemokraternas retorik.
– Det är det mest idiotiska jag har hört. Om någon lyfter vapnet men stoppas, då är det ett försök. Men så fort folk börjar dö för att de är en minoritet, då är det ett folkmord, säger han.
Varken rödgrön eller borgerlig regering vill erkänna Seyfo
Men det är inte första gången Socialdemokraterna slirar när det kommer till erkännanden där kristna minoriteter är offer och islamister förövare. Tidigare har debatten om folkmordet 1915, i dagligt tal kallat Seyfo, kommit att bli en mycket känslig fråga där riksdagen förvisso erkänt folkmordet. Samtidigt har den rödgröna regeringen trots detta valt en passiv linje i frågan.
I en debattartikel från 2014 publicerad hos SVT Opinion med titel ”Håll ert löfte och erkänn folkmordet” uppmanade Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet i Sverige, den rödgröna regeringen att agera i frågan. Men han riktade även kritik mot den förra borgerliga regeringen som även de valt att undvika frågan.
”När riksdagen erkände folkmordet i mars 2010 reagerade den dåvarande regeringen minst sagt negativt. Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt ringde till de turkiska ledarna och bad i princip om ursäkt”, skrev Yakoub i den debattartikeln.
Haidari menar att det som sker idag är en parallell till Seyfo och att det i grunden handlar om samma sak. Då, i början av 1900-talet, var det Osmanska riket, idag Turkiet, som systematiskt mördade kristna Assyrier, Syrianer och Kaldéer. Även Armenier kom att mördas i stor omfattning och även den frågan blev aktuell när Turkiska riksförbundets vice ordförande Barbaros Leylani nyligen höll tal på Sergels torg.
– Död åt de armeniska hundarna. Död! Död! Mina kära raskamrater, skanderade Leylani.
– Låt oss visa Sverige, Skandinavien och Europa vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet flyta när det behövs, fortsatte han.
”Historien upprepas igen”
Det kom senare att avslöjas att Leylani umgåtts med dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP), som senare tvingades avgå. En bärande del av det som tvingade Kaplan att lämna sin roll som statsråd var kritik om islamistiska kopplingar, något som Nyheter Idag avslöjade redan 2014. Haidari menar att det finns en röd tråd i det som sker och att historien åter upprepar sig.
– Det är ett pågående folkmord igen. Hundra år senare händer det igen. Det är exakt samma sak. Det är etnoreligiös rensning, där de försöker fördriva ut de kristna från sitt hemland igen. De få som är kvar sedan förra gången det hände. Historien upprepas igen och det har fortfarande inte erkänts det som hände förra gången för hundra år sen.
Han menar att västvärldens agerande är ett svek mot minoriteter. Det handlar inte bara om att erkänna folkmorden, såväl de historiska som de som pågår idag, utan att även aktivt försöka göra skillnad. Men att sätta stopp för det som sker i Mellanöstern har kommit att bli svårt, det finns flera geopolitiska intressen som står i vägen där västländer i olika grad kommit att bli allierade med Turkiet.
Samtidigt har Turkiet anklagats för att indirekt ge stöd, eller vart fall varit passiva, gentemot Islamiska staten. På den andra sidan i det pågående kriget i Syrien och Irak, där Islamiska staten står i centrum, finner vi Ryssland som ger stöd åt Syriens president Bashar al-Assad. Ryssland har aktivt försökt bekämpa både Islamiska staten, men även andra islamistgrupper som al-Nusra samt andra grupper som står i opposition till Assad – en president som västvärlden i sin tur försökt bekämpa.
Tonläget mellan de militära stormakterna från öst och väst blir allt mer infekterat och de lägger skulden på varandra för det som sker i Mellanöstern. Mitt i allt detta är det människor med Haidaris bakgrund som drabbas hårdast.
– Det är konstigt hur världen funkar. Vi tillhör västvärlden där kristna är i majoritet, men ändå försvarar inte västvärlden det kristna folket i Mellanöstern som är utsatta på grund av sin religion.
Om du fick träffa Stefan Löfven, vad skulle du säga till honom då?
– Jag skulle ge honom en klapp på axeln och säga ”gubben, det är dags att ta ett kliv åt sidan”. Jag skulle be honom lämna sin plats till någon som kan stå för det han säger och det han gör. Många har röstat på honom eftersom Socialdemokraterna lovat att erkänna folkmordet i Seyfo, så det är dags att en gång för alla göra något rätt. Många har tappat förtroendet för honom, här kan han åtminstone göra en sak rätt.
Att riksdagen valde att inte erkänna det som idag sker i Mellanöstern har väckt skarpa reaktioner, inte bara från de partier som röstade för ett erkännande. Även Haidari är djupt upprörd över hur politikerna hanterar frågan.
– Det är ett hugg i ryggen, säger Gabriel Haidari till Nyheter Idag.