Här håller Mehmet Kaplan tal med kontroversiell islamistisk organisation

Här står Mehmet Kaplan bredvid Milli Görüs grönvita symbol. Foto: Faksimil Youtube
  • Lördag 25 okt 2014 2014-10-25
E-post 4374

SVERIGE I en video syns Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan hålla ett tal på turkiska under ett möte som förefaller vara anordnat av den islamistiska organisationen ”Milli Görüs”. Detta avslöjas på forumet Flashback av ett antal användare som gräver i ämnet.

I första rubriken användes ordet ”terrormisstänkt” med anledning av att bland annat Milli Görüs utretts av åklagare i Tyskland för stöd av terrorism. En stund efter publicering fann vi att åklagaren hade lagt ner den undersökningen. I Holländska Telegraaf pekas på misstänkta kopplingar till terrororganisationer men vi låter ordet ”kontroversiell” ersätta ”terrormisstänkt”.

Debatten runt vår nya bostadsminister Mehmet Kaplan har gått varm. Nyligen anklagades han för att ha en ”dold agenda” av socialdemokraten Nalin Pekgul i en debattartikel som publicerades på Dagens Industri.

– Det finns få sekulära muslimer som tror på att han inte skulle vara islamist, skriver Pekgul i debattartikeln.

Detta tillbakavisades av Kaplan som inte alls ville kännas vid den kritik som Nalin Pekgul riktade mot honom. Istället menade Kaplan att det är svepande anklagelser.

– Jag trodde att vi i Sverige inte hade den typen av debattklimat där meningsmotståndare kan anklaga någon för att ha dold agenda, sade han då till tidningen Expressen med anledning av kritiken.

Avslöjas av Flashback

I en Flashbacktråd har en användare hittat en video där Kaplan håller ett tal på turkiska. Det är oklart var videon är inspelad, men bredvid Kaplan finns en symbol på framsidan av en talarstol tillhörande ”Islamische Gemeinschaft Milli Görüs”. När Nyheter Idag söker information om Milli Görüs hittar vi tidningsartiklar från bland annat Tyskland och Holland som berättar att det är en islamistisk organisation.

Milli Görüs beskrivs av den tyska tidningen der Spiegel som ”en rörelse med radikala, anti-Europeiska tendenser och som är under bevakning av tysk underrättelsetjänst”. Men det tar inte slut där; enligt holländska tidningen Telegraaf påstås Milli Görüs även ha kopplingar till både terrorstämplade Hamas och Muslimska Brödraskapet.

Enligt en annan tidningsartikel i den tyska tidningen Suddeutsche Zeitung ska organisationen ha granskats av åklagare för ekonomiska oegentligheter samt stöd till terrororganisationer. Men den utredningen lades dock ner enligt samma tidning.

Videor på maskerade personer med automatvapen

När Nyheter Idag granskar Facebooksidan ”Milli Görüs Movement” finner vi att de publicerat bilder på demonstranter med Hamas gröna flagga samt en video där en grupp maskerade människor poserar med automatvapen. I ett annat inlägg påstås Milli Görüs ha anordnat en demonstration i Turkiet till stöd för Muslimska Brödraskapet och i anslutning till det inlägget publiceras även en video.

Nyheter Idag har under helgen sökt Mehmet Kaplan utan resultat. När vi ringer Kaplans pressekreterare Caroline Kling möts vi av en telefonsvarare som meddelar att hon är frånkopplad. Vi kommer fortsätta söka Kaplan.

Här kan du se videon som Milli Görüs Movement publicerar på Facebook där maskerade personer poserar med automatvapen.


I slutet av videon nedan håller Mehmet Kaplan tal. Bredvid honom syns Milli Görüs flagga i grönt och vitt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag