Migrationsverket slog larm till SÄPO två gånger per dag 2016

Rakhmat Akilov. Bild: Privat.
  • Onsdag 19 apr 2017 2017-04-19
E-post

SVERIGE Remisserna från Migrationsverket till SÄPO har ökat enormt sedan 2014. Det rör sig om alltifrån krigsbrott till terroristbrott. Under 2016 gjorde man i genomsnitt 2 remisser om dagen. 2017 är siffran redan uppe i 2,5 remiss per dag. – Det är att det finns indikationer på att det finns människor som faktiskt inte ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket slog larm till SÄPO i genomsnitt två gånger om dagen under 2016. Antalet remisser som Migrationsverket skickat till säkerhetspolisen har ökat stort sedan 2014. Det uppger Expressen.

De två myndigheterna samarbetar kring personer som eventuellt kan utgöra hot mot rikets säkerhet. När Migrationsverket misstänker att en asylsökande kan utgöra ett hot, som exempelvis kan vara kopplat till terroristverksamhet, kontaktar myndigheten säkerhetspolisen.

En av de personer som utreddes av SÄPO är Rakhmat Akilov, uzbekiska terroristen som mejade ner och dödade flertalet människor i centrala Stockholm den 7 april.

LÄS ÄVEN: Dan Eliasson om Rakhmat Akilov: ”Inget indikerade på att han skulle göra det han gjorde”

Enligt Migrationsverkets statistik har antalet remisser till SÄPO ökat enormt.

Under 2014 gjorde Migrationsverket ett hundratal remisser till säkerhetspolisen. Året efter, 2015, gjordes 461 och 2016 skickades 740 remisser.

Det innebär att Migrationsverket, i genomsnitt, skickade två remisser om dagen till säkerhetspolisen. Under 2017, fram till 12 april, är remissantalet redan uppe i  262 remisser, det motsvarar 2,5 remisser per dag.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, säger till Expressen att Migrationsverket stärkt sitt samarbete med säkerhetspolisen under 2015.

– Sedan har antalet remisser också ökat på grund av antalet ökade asylärenden, säger Bengtsson till Expressen.

Anledningarna till varför Migrationsverket kontaktar SÄPO varierar men enligt Bengtsson rör det sig om personer som varit delaktiga i allt från terroristbrott till krigsbrott. Som exempel nämner han rebeller som krigar mot Syriens regering.

– Det finns skäl till att vi kontaktar polisen eller Säkerhetspolisen, det är att det finns indikationer på att det finns människor som faktiskt inte ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

LÄS ÄVEN: Misstänkte terroristen hade fått utvisningsbeslut – Var kvar i landet ändå

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag