Dan Eliasson om Rakhmat Akilov: ”Inget indikerade på att han skulle göra det han gjorde”

Foto: Faksimil polisens livesändning.
  • Måndag 10 apr 2017 2017-04-10
E-post 444

STOCKHOLM – Det fanns inget som indikerade att han skulle göra det han gjorde, säger rikspolischef Dan Eliasson om misstänkte Rakhmat Akilov under polisens presskonferens under måndagen. Eliasson underströk även att det är svårt att utvisa människor från Sverige eftersom de löper risk att utsättas för tortyr och våld i hemländerna.

Under måndagseftermiddagen höll polisen ännu en pressträff med anledning av terrordådet i Stockholm i fredags.

Enligt Stockholmspolisens regionala kommenderingschef har cirka 600 förhör genomförts sedan fredagen och bara under senaste dygnet har man genomfört flera husrannsakningar. Hur många som vid presskonferensens tillfälle satt frihetsberövade kunde inte polischeferna på plats uttala sig om. De menar att utredningsarbetet är så dynamiskt och aktivt att det är svårt att veta hur många som förhörs eller frihetsberövats vid tillfället.

Internationella journalister frågade rikspolischef Dan Eliasson hur det kom sig att Rakhmat Akilov inte utvisats trots beslut.

– Det är svårt att utvisa människor till vissa länder, svarar rikspolischef Dan Eliasson och tillägger att i vissa fall löper människor som utvisas risk för att utsättas för våld och tortyr i hemländerna.

Enligt Eliasson fanns det ej heller något som indikerade på att Rakhmat Akilov skulle göra det han nu är misstänkt för att ha gjort.

– Det fanns inget som indikerade att han skulle göra det han gjorde, säger Eliasson.

LÄS ÄVEN: Misstänkte terroristen hade fått utvisningsbeslut – Var kvar i landet ändå

Polischeferna är förtegna om detaljer gällande den andra misstänka personen som frihetsberövats. Misstankegraden mot den andra misstänka personen är så låg att polischeferna inte vill yppa några detaljer gällande personen i fråga. De uppger dock att de misstänker personen för att ha någon slags koppling till det utförda terrordådet men vill inte specificera på vilket sätt.

– Kanske inte som gärningsman, men kanske snarare som någon form av medhjälp och bistånd. Det är det som ska utredas, om det finns anledning att fälla även denna person till ansvar, säger Eliasson.

Enligt Mats Löfvning, chef för Nationella Operativa Avdelningen, NOA, kan förundersökningen mot 39-åriga Rakhmat Akilov ta upp emot ett år.

Gällande Akilovs motiv och eventuella kopplingar till islamistiska miljöer säger rikspolischefen:

– Han har visat intresse för extremistiska miljöer, däribland IS, hur djupa de är vet vi inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag