Misstänkte terroristen hade fått utvisningsbeslut – Var kvar i landet ändå

Foto: Läsarbild
  • Söndag 9 apr 2017 2017-04-09
E-post 863

STOCKHOLM Den misstänkte terroristen fick ett utvisningsbeslut av Migrationsverket och så sent som i februari fick Stockholmspolisen i uppdrag att verkställa utvisningen då han inte självmant lämnat landet. Det berättade polisens nationella kommenderingschef Johan Hysing under en pressträff på söndagen.

Den nu misstänkte terroristen skulle egentligen inte befinna sig i Sverige. Han hade fått avslag på en ansökan om uppehållstillstånd och fått beskedet att lämna Sverige, men stannade trots det kvar i landet. De uppgifterna lämnade polisens nationella kommenderingschef Johan Hysing.

– 2014 ansökte han om uppehållstillstånd i Sverige. Vi vet att i juni 2016 avslås hans ansökan av Migrationsverket och Migrationsverket fattar också beslut om utvisning, säger han.

– I december 2016 meddelas han en tidsfrist att lämna landet frivilligt inom fyra veckor. Det meddelas av Migrationsverket.

Men mannen lämnar aldrig Sverige och ärendet lämnas över till polisen för verkställighet.

– I februari 2017 överlämnas det här utvisningsbeslutet till polismyndigheten för verkställighet, då den här personen hade avvikit.

Sedan fortsätter biträdande kommenderingschef Jan Evensson berätta att det inte fanns några ”särskilda uppgifter” från varken sig Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Ärendet kom att hanteras som ett rutinärende, ett i raden av tusentals människor som stannar illegalt i landet.

– Den 24:e februari efterlyser vi personen som har avvikit och då är det här ett av tretusen ärenden som regionen hanterar av liknande karaktär och det är ungefär tiotusen ärenden i landet. Hanteringen kring det ärendet har hanterats enligt normala rutiner, förklarade Evensson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag